Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Τα "Αρχαία Δάση" γίνονται... αρχαία!

Η καταστροφή για τα λεγόμενα «αρχαία δάση» και το σύνολο της χλωρίδας και της πανίδας που περιλαμβάνουν βρίσκεται προ των πυλών. Δέντρα, φυτά, ζώα και άνθρωποι που αγνοούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής απειλούνται με αφανισμό.
Αρκτικά, τροπικά, κωνοφόρα, πλατύφυλλα και τροπικά με έντονες βροχοπτώσεις δάση αποτελούν τα «αρχαία δάση», τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στεγάζουν γύρω στα 2/3 από τα είδη φυτών και ζώων στον κόσμο και εκατομμύρια είδη εντόμων. Τα δάση αυτά είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας, καθώς διαφυλάττουν την ισορροπία του περιβάλλοντος. Έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες με το να ελέγχουν τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, ενώ βοηθούν στη σταθεροποίηση του παγκοσμίου κλίματος με το να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, μη επιτρέποντας ή τουλάχιστον επιβραδύνοντας τη ρύπανση και την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.
Λόγω της αυξανόμενης παρεμβατικότητας των ανθρώπων στη φύση (αποψίλωση, λαθροθηρία κλπ) σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ακατάπαυστης βιομηχανικής ανάπτυξης (ατμοσφαιρικοί ρύποι, μόλυνση υδάτινων πόρων και εξάντλησή τους κλπ) υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του αιώνα χιλιάδες είδη φυτών και ζώων θα έχουν εξαλειφθεί, ενώ μόνο στη Βραζιλία περισσότεροι από 87 ανθρώπινοι πολιτισμοί (φυλές στις ζούγκλες του Αμαζονίου) θα έχουν αφανιστεί. Κι αυτό, πέραν της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, θα είναι μόνο η αρχή του τέλους για τα έλλογα, «ανώτερα» όντα…