Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 200 ελληνικές μη κυβερνη­τικές οργανώσεις που ασχολούνται ενεργά με την προστασία του περιβάλλο­ντος. Συγκεκριμένα, σχεδόν σε κάθε νομό ή και δήμο της χώρας δραστηριο­ποιούνται εθελοντές με μόνο στόχο την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων που δεν αφορούν μόνο τον τόπο τους αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές περιο­χές όπως η Κομοτηνή, η Κορινθία, η Καβάλα, η Πάτρα, η Σάμος, η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Δράμα, η Ελευσίνα,ο Βύρωνας, το Φάληρο προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο στην επίτευξη του κοινού αυτού στόχου.

Η οργάνωση των πολιτών δεν γίνεται μόνο με βάση τον τόπο κατοικίας αλλά και σύμφωνα με το σκοπό τους. Οργα­νώσεις όπως ο Αρ­κτούρος(προστασία αρκούδας), ο Αρχε­λών(προστασία χε­λώνας καρέτα-καρέτα), η Mom(προστασία φώκιας), Ελληνι­κή Ορνιθολογική Εταιρία(προστασία πτη­νών) κλπ, αγωνίζο­νται για την προστασία σπάνιων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι εθελοντές συσπειρώνονται με οδηγό το πάθος τους για τα δάση. Έτσι, έχουν προκύψει πολλές εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας που προσφέρουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμε­τώπιση πιθανών πυρκα­γιών, στην απομάκρυνση σκουπιδιών και ρυπογόνων πα­ραγόντων, στην ανα­δάσωση. Ακόμη, μέρος της δράσης τους αποτελούν η έκδο­ση και κυκλοφορία ενημερωτικών φυλλαδίων, η εκπαίδευση και μετάδοση γνώσεων για την ορ­γάνωση δασοπυροφύλαξης και δασοπυρόσβεσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πε­ριβαλλοντική ενημέρωση σε σχολεία, συλλόγους και κα­τασκηνώσεις κλπ. Χαρα­κτηριστικά παραδείγματα είναι οργανώσεις στην Αττι­κή(Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιουπόλεως, Εθελο­ντές Δασοπυροπροστασί­ας Αττικής) αλλά και στην περιφέρεια(Εθελοντές Δασο­προστασίας Μεσσηνίας, Εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλλονιάς).

Η ανακύκλωση είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο δραστη­ριοποιούνται μη κυ­βερνητικές οργανώσεις γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά της στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές ομάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την ανακύ­κλωση(Οικολογι­κή Εταιρία Ανακύκλωσης) ή άλλες που η ανα­κύκλωση αποτε­λεί κομμάτι της δράσης τους(Οικολογική Δράση). Οι οργα­νώσεις αυτές στοχεύουν στην οργάνωση και υποστήριξη προ­γραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης απο­βλήτων, νερού, ενέργειας με έμφαση στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανα­κύκλωση των αποβλήτων, τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, τη μείωση της σπα­τάλης ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την προώθηση της βιωσιμότητας, δηλαδή μιας οικονομίας που δεν αντιστρατεύεται το περιβάλλον και την κοινωνία. Αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, την ανάληψη της ευθύνης των παραγωγών και καταναλωτών.

Με βασική ιδέα την πρόοδο των σημερινών αλλά κυρίως των επόμενων γενε­ών έχουν ιδρυθεί τα Ινστιτούτα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων(Ινστιτούτο Αειφο­ρικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσι­κών Πόρων Δυτικής Ελλάδας κλπ). Σκοπεύουν στη συμβολή στην τεχνολο­γική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των τομέων που συνδέονται κυρίως με τους φυσικούς πόρους, της διαχείρισης και διατήρησης του περιβάλλοντος.

Επειδή όμως τα περιβαλλοντικά θέματα αφορούν άμε­σα και τους νέους, έχουν ιδρυθεί παράλληλα και αρκετοί περιβαλλοντικοί σύλλο­γοι νέων(Οικολογική Ομάδα Πολυτεχνείου, Πολιτιστι­κός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέων Κατοίκων Βαρ­νάβα Αττικής, Σωματείο Πρωτοβουλίας Νέων). Σκοπός τους η αναβάθμιση των γενικών συνθηκών διαβίωσης, η προώθηση της συμμε­τοχής των νέων και η οικολογι­κή - περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Πέρα από την δράση σημαντικό ρόλο παίζει και η πληροφόρηση της κοινωνίας για θέματα οικολογικού περιεχομένου. Γνωρίζοντας και εξυπηρετώντας αυτήν την ανάγκη, ιδρύθηκαν κέντρα οικολογικής πληρο­φόρησης αλλά και οικολογι­κές βιβλιοθήκες(Κέντρο Οικολογικής Πληροφόρησης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητο­ποίησης της Ιεράς Αρχιεπισκο­πής Αθηνών Ευώνυμος Οι­κολογική Βιβλιοθήκη). Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους με υπεύθυνες στάσεις και συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στην προ­στασία της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας της ζωής.

Το σημαντικό έργο ορισμένων ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον έχει αναγνωριστεί και σε διεθνές επίπεδο. Πολ­λές από αυτές όπως η Mom και ο Αρκτούρος έχουν θερμούς υποστηρικτές και στο εξωτερικό. Ακόμα το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλ­λον το οποίο συντονίζει τις δραστηριότητες των μεσογειακών μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον χρηματοδοτείται από την Ευ­ρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα όμως από τις ελληνικές μη κερδοσκοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται και διεθνείς. Η Greenpeace και η WWF είναι δύο από τις πιο γνωστές και με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο στο ενεργητικό τους.