Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Κινητό τηλέφωνο με οικολογικές ευαισθησίες

Ονομάζεται chute και είναι το οικολογικό κινητό τηλέφωνο που δημιούργησε ο Μάικλ Λοτ. Ο νεαρός φοιτητής σχεδίου του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας αποφάσισε να φτιάξει ένα τηλέφωνο διαφορετικό από τα άλλα: ένα κινητό φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αφού είναι φτιαγμένο από μπαμπού!
Σε αντίθεση με τα παγερά πλαστικά και μεταλλικά υλικά κατασκευής των κοινών τηλεφώνων, το μπαμπού κρύβει έναν ρομαντισμό και μια ζεστασιά. Ο Λοτ μάλιστα χαρακτηρίζει τον Chute «εργαλείο για την αλλαγή της διάθεσης» καθώς, όπως ισχυρίζεται, το μπαμπού μέσω της αφής αφήνει στον χρήστη μια ευχάριστη αίσθηση. Και από τεχνολογικής απόψεως, όμως , κατά τον δημιουργό του, το ανατρεπτικό κινητό δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από μια υπερσύγχρονη συσκευή.
Η επιλογή του μπαμπού δεν είναι τυχαία καθώς,,όπως υποστηρίζει ο Λοτ, πρόκειται για το φυτό με την ταχύτερη ανάπτυξη στον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει στη συσκευή μοναδική αισθητική. Σκοπός του άλλωστε ήταν η μείωση της χρήσης συνθετικών υλικών. Μπορεί λοιπόν να μην έλυσε ολοκληρωτικά το πρόβλημα των συνθετικών αποβλήτων, αλλά ο ευρηματικός Αμερικάνος έκανε τουλάχιστον την αρχή.

Οι μέλισσες χάνουν το δρόμο τους…

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, και η Πορτογαλία έχει εμφανισθεί σε πολλά μελίσσια η αποκαλούμενη «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας» που ίσως τελικά να οδηγήσει σε κατάρρευση του οικοσυστήματος. Όταν μια κυψέλη χτυπηθεί απ΄αυτήν την διαταραχή δεν σημαίνει πως θα βρούμε νεκρά έντομα σε αυτήν αλλά οι μέλισσες ξαφνικά θα χάσουν τον δρόμο για την κυψέλη και θα πεθάνουν. Κύριος ένοχος; Ποιος άλλος; Μα φυσικά ο άνθρωπος και οι δράσεις του. Φυτοφάρμακα, φάρμακα για ασθένειες των μελισσών, γενετικώς τροποποιημένα φυτά και χημική ρύπανση είναι λίγες απ΄τις αιτίες. Η ακτινοβολία όμως των κινητών τηλεφώνων και των πυλώνων υψηλής τάσης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αφού έχει παρατηρηθεί πως αποπροσανατολίζει τις μέλισσες. Γιατί όμως μας αφορά τόσο πολύ η ύπαρξη των μελισσών; Eίναι γνωστό πως ο μέλισσες αποτελούν τους κύριους επικονιαστές συνεπώς αν αυτές εξαφανιστούν η καταστροφή της παραγωγής καλλιεργειών όπως (μήλων, ροδάκινων, εσπεριδοειδών κα) θα είναι πραγματικότητα. Σημαντικό επίσης είναι πως φυτά που επικονιάζονται από έντομα αποτελούν το 1/3 του ανθρώπινου διαιτολογίου και οι μέλισσες ευθύνονται για το 80% αυτής της επικονίασης. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν αν αξίζει τον κόπο να σώσουμε αυτά τα μικροσκοπικά έντομα και μαζί μ αυτά ολόκληρο το οικοσύστημα…..