Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ...ΚΑΙ ΟΙ "ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ"

Ε...πώς καταντήσαμε!
Να κάνεις το αυτονόητο και το νόμιμο και να θεωρήσαι ευαίσθητος!
Μιλάω για την περιβαλλοντική συνείδηση του Έλληνα βιομήχανου!
Μιλάω για εκείνον, που εφαρμόζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη(νόμιμες υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος),όπως:
--Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, που από το 1998 εφαρμόζει το νόμο περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με πρότυπο ΕΛΟΤ
--Η ΜΟΤΟΡΟΙΛ, που εφάρμοσε το περιβαλλοντικό κανονισμό του Υπεχωδέ και του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαθέτοντας 164 εκατ. ευρώ.
--Η BP.HELLAS,που εξασφαλίζει αρχές σε θέματα υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος.
Και κάποιες λίγες ακόμα, όπως(Ελληνική Αεροπορία,Φάγε,3έψιλον,ΟΤΕ...)
Αυτοί σε άλλες εποχές θα ήταν οι νόμιμοι..
Στη σημερινή Ελλάδα της παρανομίας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, πραγματικά θεωρούνται και ευαίσθητοι. Ας μην τους αδικήσουμε τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αργότερα βλέπουμε..
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εταιρείες ,που δείχνουν πραγματική ευαισθησία, "φωτεινές εξαιρέσεις". Αυτές δε χρειάζονται τον τίτλο του ευαίσθητου, τους αρκεί η προσφορά τους.

Φωτοβολταϊκά συστήματα: υπάρχουν μειονεκτήματα;

«Ενώ δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον κατά την παραγωγή ρεύματος υπάρχει επιβάρυνση κατά την κατασκευή τους» μας δήλωσε ο κ. Ηλίας Τσουμελέας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, προσθέτοντας: «Σύμφωνα με υπολογισμούς απαιτούνται 5 με 6 χρόνια λειτουργίας ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου για να αντισταθμιστεί η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία κατασκευής του στις εργοστασιακές μονάδες».
Ερωτηθείς για το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και την τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο ΔΕΣΜΗΕ ή τη ΔΕΗ μας απάντησε: «Το κόστος εγκατάστασης τους είναι ακόμα αρκετά υψηλό. Μιλάμε για 5-5,5€ ανά εγκατεστημένο Watt στα διασυνδεδεμένα συστήματα, ενώ το κόστος για τα αυτόνομα συστήματα αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της παρουσίας συσσωρευτών. Επίσης η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 0,45 έως 0,50€ ανά κιλοβατώρα για εγκατάσταση μέχρι 100kilowatt και από 0,40€ για παραπάνω».
Ακόμη, αναλογικά με την ισχύ εγκατάστασης απαιτούνται αρκετά μεγάλες εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων. «Έτσι βλέπουμε ότι με την φρενίτιδα που έχει καταλάβει τον τελευταίο καιρό την ελληνική κοινωνία, πολλοί είναι αυτοί που φτάνουν στο σημείο να ξεριζώνουν δέντρα στα κτήματά τους, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς», τόνισε ο κ. Τσουμελέας.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον επενδυτών στη χώρα μας, επεσήμανε: «Με τη δημοσίευση του Νόμου του 2006 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιτίας των υψηλών τιμών αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και των υποσχέσεων για υψηλές επιδοτήσεις από το κράτος, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και πληθώρα αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ωστόσο, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, ελλιπούς ενημέρωσης των επενδυτών και παροχής χαμηλότερων επιδοτήσεων των αρχικά προσδοκώμενων, αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία στασιμότητα στις επενδύσεις, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού υποβληθέντων αιτήσεων, δε δίνεται η δυνατότητα σε νέους επενδυτές να εισέλθουν στο χώρο».
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ…
«Ακόμα και με συννεφιά τα φωτοβολταϊκά πλαίσια δε σταματούν να παράγουν ρεύμα, έστω και με μειωμένη απόδοση», σύμφωνα με τον κύριο Τσουμελέα. «Μπορούν να εγκατασταθούν σε αστικό περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερη οπτική ρύπανση αφού προσαρμόζονται σχετικά εύκολα σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές», προσθέτει.
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια λειτουργούν τελείως αθόρυβα και χαρακτηρίζονται από διάρκεια λειτουργίας 20-30 χρόνων με μηδενική σχεδόν συντήρηση και δυνατότητα επέκτασης. «Μπορούν να προσαρμοστούν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό νέων κτιρίων, προσφέροντας εκτός από τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα, καθώς και περαιτέρω μόνωση του κελύφους των κτιρίων» ακόμα, «τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να είτε σε αυτόματα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε να συνδεθούν στο κεντρικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας αποκεντρωμένες μονάδες παραγωγής, βοηθώντας παράλληλα στην ευστάθεια του συστήματος».

Στόχος των προγραμμάτων επιδότησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά είναι η διαφοροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο. Το ζητούμενο είναι να ελαφρυνθεί το περιβάλλον μας.