Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης φωτίζουν το μέλλον του πλανήτη


Γίνεται τα τελευταία χρόνια τόσο ανάμεσα σε ειδικούς όσο και ανάμεσα στο κοινό μια έντονη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας, που εντάσσεται στα πλαίσια του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα περιβαλλοντικά θέματα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν πως η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική στο χώρο της κατοικίας και συνεπώς της καθημερινής ατομικής κατανάλωσης ενέργειας. Η Greenpeace αναφέρει πως με την αντικατάσταση ενός εκατομμυρίου συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης αποφεύγεται η έκλυση 800.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενώ γίνεται οικονομία ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Τι συμβαίνει με τους λαμπτήρες εξοικονόμησης; Βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας; Συμβάλλουν στην διάσωση του περιβάλλοντος; Τι γίνεται όμως με το θέμα του κόστους τους αλλά και τυχόν προβλήματα ακτινοβολίας και τοξικότητας όπως υποστηρίζουν ηλεκτρονικά μηνύματα που κυκλοφορούν;

1. Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης καταναλώνουν λιγότερη ενεργεία;

Ναι, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης παράγουν το ίδιο φως αλλά καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια.

2. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

Ναι, έχουν 8-15 φορές περισσότερη διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς λαμπτήρες. Ενώ οι συμβατικές έχουν χρόνο ζωής 1.000 περίπου ώρες, οι εξοικονόμησης έχουν 6.500-10.000 ώρες.

3. Κοστίζουν πολύ ακριβότερα από τις πυρακτώσεως;

Όχι, κοστίζουν μεν περισσότερο όταν τις αγοράζουμε αλλά λιγότερο σαν συνολικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή ακριβώς μετατρέπουν σε φως μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας μπορούμε να χρησιμοποιούμε λάμπες χαμηλότερης ισχύος. Μια λάμπα 20 W χαμηλής κατανάλωσης δίνει φως αντίστοιχο με ναι συμβατική λάμπα πυρακτώσεως 100 W.


4. Περιέχουν υδράργυρο άρα είναι τοξικά επικίνδυνες για την υγεία μας;

Όχι, περιέχουν μεν υδράργυρο αλλά σε ποσοστό πολύ μικρότερο από ένα θερμόμετρο, περίπου 2 mg. Θα πρέπει όμως να μην μαζεύουμε την τυχόν σπασμένη λάμπα με γυμνά χέρια και να είμαστε προσεκτικοί. Συνεπώς η τοξικότητα της είναι ελάχιστη και όχι περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

5. Πρέπει η λαμπτήρες εξοικονόμησης να ανακυκλώνονται;

Ναι, λόγω του υδραργύρου που περιέχουν πρέπει να ανακυκλώνονται αφού μόνο έτσι πραγματικά βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

6. Εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία;

Όχι, εκπέμπουν μόνο υπεριώδη ακτινοβολία σαν αυτή του ήλιου, όπως άλλωστε και οι συμβατικές λάμπες πυρακτώσεως και μάλιστα σε ελάχιστη ποσότητα.