Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Η αμφισβήτηση των αιολικών πάρκων...


Tα αιολικά πάρκα, τα οποία εγκαθίστανται σε μικρά νησιά, δάση και κορυφογραμμές προκαλούν ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον. Αλλά σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η καταστροφή;
Κατ’ αρχάς η κατασκευή αιολικών πάρκων επιφέρει την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών. Επίσης έχει ως συνέπεια τον ξυρισμό των δασών. Εκατοντάδες στρέμματα δάσους θα τσιμεντοποιηθούν για τη κατασκευή μετεωρολογικών πύργων και ηλεκτρικών γραμμών για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου. Συνεπακόλουθα αυτό θα επιφέρει την έκκληση εκατοντάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Eνώ οι ανάγκες όλων των νησιών σε ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να καλυφθούν με περίπου 1.200 MW από τη ρύθμιση αρχής ενέργειας, έχουν δοθεί άδειες ισχύς 5.467,09 MW που αντιστοιχεί σε 6431 ανεμογεννήτριες. Οι ιθύνοντες φαίνεται πως εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό υποστηρίζουν και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, που αντιδρούν έντονα σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της ζωής τους.
Οι οικιακές ανεμογεννήτριες μπορούν να υποκαταστήσουν τα αιολικά πάρκα και να συνεισφέρουν ευελιξία και μεγαλύτερη ασφάλεια. Προς αυτή τη κατεύθυνση το κράτος οφείλει να επιδοτήσει γενναία τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) όπως συμβαίνει με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.