Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Συνέντευξη από τον Δημήτρη Ιμπραήμ στέλεχος της Greenpeace.



H Greenpeace πρωτοστατεί στο χώρο των οικολογικών κινημάτων και έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και εχθρούς. Το όνομα της είναι συνώνυμο του ακτιβισμού ενώ πριν από μερικά χρόνια τα μέλη της θεωρούνταν γραφικοί οικολόγοι. Στα πλαίσια της περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης, ζητήσαμε μια συνέντευξη από έναν ακτιβιστή της Greenpeace, για να μας δώσει απαντήσεις σε μερικά αμφιλεγόμενα ζητήματα.

- Πείτε μας μερικά απλά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να προστατέψει το περιβάλλον.

- Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι κλιματικές αλλαγές είναι το μεγαλύτερο και το πιο επείγον περιβαλλοντικό πρόβλημα, οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές οι οποίες προκαλούν σημαντικές αλλαγές. Από πολύ μικρά πράγματα όπως το να μην ξεχνάμε τα φώτα αναμμένα, να τοποθετήσουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας, έως και πιο σύνθετα όπως το να βελτιώσουμε το σπίτι που ζούμε ώστε αυτό να έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες.

- Μέσω της ατομικής επαγρύπνησης μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλους στόχους ή αυτό είναι ουτοπικό;

- Ουτοπικό δεν είναι σε καμία περίπτωση. Μαζί με την πρωτοβουλία του καθενός χρειάζεται συνεργασία με την πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε πολίτης με την δική του καθημερινή δράση να σώσει τον πλανήτη. Χρειάζεται συλλογική δράση αφενός και αφετέρου πολιτική βούληση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές.

- Μιας και μιλήσατε για την δράση της πολιτείας, τι πρέπει να συμβεί ώστε να μειωθούν οι ρύποι και η Ελλάδα για να «ξαναμπεί» στο πρωτόκολλο του Κιότο;

- Καταρχήν να διευκρινίσω ότι η Ελλάδα δεν αποβλήθηκε από το πρωτόκολλο του Κιότο. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει προσωρινά αποβληθεί από τους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο. Δεν προβλέπεται ποινή, είναι μια συμφωνία κοινή την οποία έχουμε αποδεχτεί και δεν γίνεται να φύγουμε παρά μόνο εάν το θελήσουμε. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες βάσει πρωτοκόλλου του Κιότο μπορεί να αυξήσει μέχρι το 2010 τις εκπομπές ρύπων κατά 25% σε σχέση με το 1990. Το 2006 ήμασταν στο 24.6%. Εάν δεν αναλάβουμε δράση σήμερα αναμένεται να φτάσουμε κοντά στο 35%. Και αυτό επειδή πρώτον αγνοούμε την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα αυξάνει την κατανάλωση κατά 4% κάθε χρόνο την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη ο στόχος είναι μείωση κατά 20%. Δεύτερον αγνοούμε κάθε είδος ανανεώσιμης πηγής ενέργειας : Αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, βιομάζα. Έχουμε στα στόχο το 20% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ως το 2010. Σήμερα παράγεται κοντά στο 10%. Αυτό οφείλεται σε γραφειοκρατικά εμπόδια που βγάζει η ίδια η κυβέρνηση. Τρίτον σχεδιάζεται σε πολλά σημεία της χώρας η κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Μια τέτοια προοπτική καταστρέφει την όποια δικιά μας προοπτική να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

- Πως εξηγείται ο πόλεμος της Greenpeace ενάντια στην πυρηνική ενέργεια την ίδια στιγμή που, παρά τα αρκετά μειονεκτήματα της, είναι μια από τις λίγες ρεαλιστικές λύσεις εναλλακτικής ενέργειας που υποστηρίζεται πια και από οικολογικά κινήματα;

- Η πυρηνική ενέργεια είναι μη αποδεκτή λύση για τους πολλούς λόγους : Καταρχήν ας μιλήσουμε τεχνοκρατικά. Δεν υπάρχει καμία εταιρία στον πλανήτη η οποία μπορεί να αναλάβει το κόστος της κατασκευής, της παραγωγής, της λειτουργίας της διαχείρισης και στο τέλος της αποσυναρμολόγησης πυρηνικού σταθμού, χωρίς τεράστια δάνεια από διεθνής τράπεζες και κρατικές επιδοτήσεις. Στην ουσία η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή και μη αποδοτική. Στο περιβαλλοντολογικό κομμάτι ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ποτέ δεν μπορεί να συμβεί πυρηνικό ατύχημα; Επίσης δεν έχει βρεθεί λύση για τα πυρηνικά απόβλητα. Αυτό που συμβαίνει αυτή τι στιγμή είναι θάψιμο κάτω από το έδαφος. Μέρος των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Αυτά τα πυρηνικά απόβλητα είναι ελεύθερα στη μαύρη αγορά. Έτσι ενισχύεται η παγκόσμια ανασφάλεια. Άλλο θέμα είναι τα πυρηνικά ατυχήματα που γίνονται κάθε μέρα και δεν τα ακούμε. Πρόσφατα έγιναν στην Ισπανία, στην Σουηδία και στην Βουλγαρία. Στο site της Greenpeace(www.greenpeace.org/greece) μπορείς να διαλέξεις οποιαδήποτε μέρα του χρόνου και θα βρεις για καθεμία ένα πυρηνικό ατύχημα που έχει συμβεί. Γιατί να ψάχνουμε λοιπόν λύσεις στα πυρηνικά; Η λύση είναι εδώ και είναι καθαρή : οι ανανεώσιμες πηγές.

- Όμως οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι οι πλέον αποδοτικές, είναι ένας αντίλογος που ακούγεται συχνά.
- Κανείς δεν λέει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι εξοικονόμηση ενέργειας και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές μπορούμε να αποτρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές. Σε μία έκθεση με τίτλο «ενεργειακή επανάσταση» αποδείξαμε ότι ως το 2050 με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 50% και να καλύψουμε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.

- Η οικολογία είναι και πολιτικό ζήτημα. Ταυτίζεται η Greenpeace με τις θέσεις των κομμάτων που οικειοποιούν το οικολογικό κίνημα όπως ο «ΣΥ.ΡΙΖ.Α» η οι «Οικολόγοι πράσινοι»;
- Ταύτιση απόψεων δεν μπορεί να υπάρχει με κανένα πολιτικό κόμμα. Σημεία που να συμφωνούμε μπορούμε να βρούμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως και σημεία που είμαστε και τελείως αντίθετοι. Ταύτιση δράσης όμως δεν μπορεί να υπάρξει. Η Greenpeace ασχολείται με 6-7 ζητήματα και έχει την δική της ατζέντα. Δουλειά μας είναι να πιέζουμε τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση για να παίρνουν σωστές αποφάσεις για το περιβάλλον.

- Πόσο δύσκολο είναι για τον Έλληνα πολίτη να αποκτήσει πλήρη οικολογική συνείδηση και τι προόδους έχει κάνει ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια που το κίνημα έχει γίνει της «μόδας»;
- Είναι αλήθεια ότι το περιβαλλοντικό ζήτημα έχει γίνει της μόδας, δηλαδή όλοι πουλάνε λίγο περιβάλλον, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει μπει βαθιά στη συνείδησή μας. Είναι δύσκολο να πεις στον Έλληνα να μην παίρνει το αυτοκίνητο για να πάει στο περίπτερο ή την Ελληνίδα νοικοκυρά να μη χρησιμοποιεί χλωρίνη αλλά πράσινο σαπούνι ή ξύδι ή άλλα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον πολίτη από την άλλη γιατί δεν έχει σωστή ενημέρωση.

- Η στάση της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι σαφής εδώ και χρόνια. Τι προτείνετε στους καταναλωτές για να ξεχωρίζουν και να αποφεύγουν τα τρόφιμα αυτά;
- Υπάρχει νομοθεσία Ευρωπαϊκή, άρα και Ελληνική η οποία υποχρεώνει μια εταιρία αν έχει προϊόντα με μεταλλαγμένα προϊόντα να το αναγράφει πάνω σε αυτά. Υπάρχει βέβαια και παράθυρο του νόμου. Στα ζωικά προϊόντα υποχρέωση αναγραφής δεν υπάρχει. Η Ελλάδα βέβαια είναι σε καλό επίπεδο. Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν μπει ακόμα στην Ελληνική αγορά σε επίπεδο προϊόντων.

- Τι απαντάτε στην κριτική πολλών ότι η Greenpeace ενδιαφέρεται περισσότερο να τρομοκρατήσει τους πολίτες κινδυνολογώντας, παρά να ενημερώσει σωστά ώστε να ασκηθούν πιέσεις;
- Η Greenpeace έχει μια βασική αρχή. Ότι υποστηρίζει το τεκμηριώνει με επιστημονικά δεδομένα. Δεν είναι δικά μας, ακριβώς για να μην μας αμφισβητήσει κανείς. Όσα στοιχεία χρησιμοποιούμε για την Ελλάδα, είναι από τον ΟΗΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να μην πει κάποιος ότι κινδυνολογούμε με ανακριβή νούμερα.

Ο πιο κακός ο μαθητής...

Πρωτοπόρα αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η χώρα μας, όσον αφορά στην ασυνέπεια απέναντι σε δεσμεύσεις της στην Ε.Ε. σχετικά με το περιβάλλον. Από τις 141 συνολικά χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα φαίνεται να είναι η μοναδική που εκτιμήθηκε ως ανεπαρκής να συμμετέχει στο σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και στο «Χρηματιστήριο Ρύπων», όπως αυτό προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Την αρχή έκανε η αρμόδια επιτροπή συμμόρφωσης της συνθήκης-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία έκρινε ότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της. Ακολούθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να ενεργοποιήσει σύντομα την προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, με επικεφαλής τον Έλληνα επίτροπο, Σταύρο Δήμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατηγορείται για μη εφαρμογή της απόφασης 280/2004 του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενσωματώνει στην κοινοτική νομοθεσία το Πρωτόκολλο του Κιότο μέσω της εισαγωγής μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκπόνηση, σε ετήσια βάση και σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, κοινοτικής απογραφής των αερίων που συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς και τη σύνταξη έκθεσης, τις οποίες δημοσιεύει πριν από τις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια τις υποβάλλει στην αρμόδια γραμματεία συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών πριν από τις 15 Απριλίου κάθε έτους.

Η Κομισιόν έχει ήδη θεσπίσει από τον Ιούνιο του 2006 κοινοτικό σύστημα απογραφής με βάση το οποίο αξιολογείται η ακρίβεια, η συνέπεια, η πληρότητα και η επικαιρότητα των αντίστοιχων εθνικών απογραφών. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις στην Κομισιόν σχετικά με τις εκπομπές αερίων (ανάμεσα στα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου) για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, προβλέπει τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα. Οι μηχανισμοί αυτοί δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών, που υλοποιούν στο εξωτερικό.

Με βάση τα παραπάνω ανεγείρονται ανησυχίες για τις συνέπειες του αποκλεισμού της Ελλάδας από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων (το λεγόμενο Spot Market) και εάν αυτό θα επηρεάσει ενδεχομένως και το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε., υποσκάπτοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του. Επίσης δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ε.Ε. , συνήθως πρωτοστατούσα στο περιβαλλοντικό κίνημα, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης ενός κράτους μέλους της με τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής του ΟΗΕ, Ραούλ Εστράδα, πρόκειται για μια «κίτρινη κάρτα» προς την Ελλάδα χωρίς να τίθεται προς το παρόν ζήτημα απομάκρυνσής της από το Πρωτόκολλο. Η οριστική απόφαση θα διατυπωθεί σε τρεις μήνες και ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι η χώρα μας θα έχει επιτύχει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες διόρθωσης του συστήματος καταγραφής των ρύπων.

Αισιόδοξος ακούγεται και ο Σταύρος Δήμας σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της υιοθέτησης της κοινοτικής νομοθεσίας περί περιβάλλοντος από το εθνικό μας δίκαιο. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τη μεταφορά και την ενσωμάτωση του κοινοτικού περιβαλλοντικού κεκτημένου στην εσωτερική έννομη τάξη. Επιβεβαιώθηκε όμως κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή το μεγάλο πρόβλημα είναι η ορθή εφαρμογή. Εκεί θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας.»

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα μας, σε αντίθεση με πλήθος δημοσιευμάτων δεν τέθηκε εκτός Πρωτοκόλλου του Κιότο, ούτε και σταμάτησε ποτέ η καταγραφή των εκπομπών της καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα καταδικαστικής απόφασης από την Επιτροπή Συμμόρφωσης. Υπενθυμίζει δε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού στόχου σε σύγκριση μάλιστα με άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Βεβαιώνει ότι το προσωρινό καθεστώς «μη συμμόρφωσης» αφορά μία παράμετρο του Πρωτοκόλλου (τους ευέλικτους μηχανισμούς) και δεν έχει πρακτική επίπτωση για τη χώρα σε αυτήν τη φάση. Παρ’όλα τα πυρά που δέχεται τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και ο ίδιος ο Υπουργός, Γιώργος Σουφλιάς, η απάντηση που δίνεται από πλευράς τους είναι ότι το σύστημα απογραφής των ρύπων έχει αναβαθμιστεί και η επάρκειά του θα αποδειχτεί και ύστερα από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε μερικούς μήνες στην Ελλάδα.

"Πράσινη" Tv: Η οικολογία στους δέκτες μας...;;

Αναφερόμενοι στην τηλεόραση, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε λόγο για κακής ή αμφισβητούμενης ποιότητας προγράμματα, που επιδιώκουν τον κιτρινισμό, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλών δεικτών θεαματικότητας. Να που όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Λιγοστές μεν, υπαρκτές δε, για αυτό και αξίζει τον κόπο να τους αποδώσουμε ότι τους αναλογεί.

Πρώτα και κύρια, η μακροβιότερη οικολογική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, η «Φωτόσφαιρα», της Χαράς Φράγκου, η οποία προβάλλεται εδώ και 14 χρόνια από την κρατική τηλεόραση, έχει αφιερώσει το νέο κύκλο επεισοδίων της στο περιβάλλον και την αλληλεπίδραση του ανθρώπινου παράγοντα με αυτό. Η εκπομπή φροντίζει, κάθε Δευτέρα απόγευμα, να δίνει τηλεοπτικό βήμα σε όλους εκείνους που αποκλείονται από τις υπόλοιπες, καθαρά εμπορικής φύσεως εκπομπές, τους φορείς και τα άτομα δηλαδή που ασχολούνται ένθερμα με τη φύση και το περιβάλλον και προσδοκούν σε μία βελτίωση της ποιότητας του οικοσυστήματος.

Εν συνεχεία, η εκπομπή οικολογικής συνείδησης «Εξάντας», του Γιώργου Αυγερόπουλου, βραβευμένη πολλάκις σε διεθνή φεστιβάλ για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει να αφυπνίσει το κοινό γύρω από τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής, συνεχίζει και φέτος ακάθεκτη το έργο της.

Ο νεοσύστατος τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, έχει ήδη εντάξει στο ημερήσιο τηλεοπτικό του πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που αφορούν στη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και ένα διαφορετικής φύσεως δελτίο ειδήσεων, το «Έκο Νιουζ», με παρουσιάστρια την Κατερίνα Χριστοφιλίδου, στο οποίο έχει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει ρεπορτάζ που αφορούν στα πραγματικά σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν το περιβάλλον, τόσο στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας, όσο και διεθνές επίπεδο. Το δελτίο προτείνει παράλληλα, έξυπνες μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβουλές οι οποίες αν και εύκολα ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας, η χρηστικότητά τους παραμένει σημαντική.

Επιστρέφοντας στην κρατική τηλεόραση, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εκπομπή «Green Team», η οποία μόλις φέτος άνοιξε αυλαία με οικοδέσποινα την Ρίκα Βαγιάννη. Η θεματική του προγράμματος αυτού, το οποίο προβάλλεται τρεις φορές την εβδομάδα, είναι αμιγώς οικολογική, καθώς φροντίζει να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα που πλήττουν τη φύση, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και παροτρύνοντας τους τηλεθεατές να υιοθετήσουν μια φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινή συμπεριφορά.

Το Μεγάλο Κανάλι με τη σειρά του, αν και δεν περιλαμβάνει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα, κάποια αμιγώς οικολογικής φύσεως τηλεοπτική εκπομπή, στηρίζει και φέτος την «Εμπόλεμη Ζώνη», του Σωτήρη Δανέζη, η οποία έχει ως τώρα αφιερώσει αρκετές από τις εκπομπές της στην ενημέρωση για το περιβάλλον και τις οικολογικές καταστροφές.

Το Star Channel, κινούμενο σε κάπως διαφορετικά επίπεδα, διαφημίζει ήδη τη νέα του καμπάνια με σλόγκαν «Σκέψου φυσικά…Star φυσικά!», όπου διάσημα πρόσωπα της τηλεόρασης θα παρελαύνουν, ενδιαμέσου των προβαλλόμενων εκπομπών, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, μεταδίδοντάς μας μηνύματα που αφορούν στην ανακύκλωση, την προστασία των δασών κτλ.

Ο ΑΝΤ1, τέλος, μεταδίδει καθημερινά την πεντάλεπτη εκπομπή της Μαρί Κυριακού, «Με αγάπη» η οποία προσφάτως βραβεύτηκε για την κοινωνική της ευαισθησία. Σημαντικό μέρος των μέχρι τώρα προβεβλημένων επεισοδίων αφορούσε στην οικολογία, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς αυτή.

Όπως ήδη θα παρατηρήσατε, μέσα στο χαοτικό τηλεοπτικό φάσμα που βομβαρδίζει τις οθόνες μας καθημερινά, οι εκπομπές με οικολογική συνείδηση είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, αφού το περιβάλλον, αν και ασθενεί, αν και αργοσβήνει, είναι τις περισσότερες φορές σιωπηλό.. Χωρίς εκρήξεις, αίματα, βομβαρδισμούς και σπαραξικάρδιες κραυγές… Πώς λοιπόν τα δελτία ειδήσεων να το συμπεριλάβουν μέσα στη θεατρικότητα και τη δραματοποίηση που τους χαρακτηρίζει, ώστε να αιχμαλωτίσουν, στο μέσο λεπτό, την προσοχή του τηλεθεατή; Φτάσαμε στο σημείο, να ευχαριστούμε που κάποιοι έχουν τη συνείδηση να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, να εξυμνούμε τις εξαιρέσεις, σε έναν κανόνα τον οποίο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβαίνει, καθώς πρόκειται για την προστασία της φύσης, για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη…

Καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, το περιβάλλον έχει γίνει πλέον μόδα, ύστερα μάλιστα και από την ανακοίνωση σύστασης, το 2009, υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Τύπος, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις. Ας ευχηθούμε, παρόλα αυτά, όλες αυτές οι κινήσεις, να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό και να μην είναι «για τα μάτια του κόσμου.» Γιατί το περιβάλλον μας, δε στερείται παρήγορων και ενθαρρυντικών λόγων, αλλά σιωπηλών πλην έμπρακτων έργων. Όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι παρά «προφάσεις εν αμαρτίαις».