- Πείτε μας μερικά απλά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να προστατέψει το περιβάλλον.
- Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι κλιματικές αλλαγές είναι το μεγαλύτερο και το πιο επείγον περιβαλλοντικό πρόβλημα, οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές οι οποίες προκαλούν σημαντικές αλλαγές. Από πολύ μικρά πράγματα όπως το να μην ξεχνάμε τα φώτα αναμμένα, να τοποθετήσουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας, έως και πιο σύνθετα όπως το να βελτιώσουμε το σπίτι που ζούμε ώστε αυτό να έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες.
- Μέσω της ατομικής επαγρύπνησης μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλους στόχους ή αυτό είναι ουτοπικό;
- Ουτοπικό δεν είναι σε καμία περίπτωση. Μαζί με την πρωτοβουλία του καθενός χρειάζεται συνεργασία με την πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε πολίτης με την δική του καθημερινή δράση να σώσει τον πλανήτη. Χρειάζεται συλλογική δράση αφενός και αφετέρου πολιτική βούληση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές.
- Μιας και μιλήσατε για την δράση της πολιτείας, τι πρέπει να συμβεί ώστε να μειωθούν οι ρύποι και η Ελλάδα για να «ξαναμπεί» στο πρωτόκολλο του Κιότο;
- Καταρχήν να διευκρινίσω ότι η Ελλάδα δεν αποβλήθηκε από το πρωτόκολλο του Κιότο. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει προσωρινά αποβληθεί από τους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο. Δεν προβλέπεται ποινή, είναι μια συμφωνία κοινή την οποία έχουμε αποδεχτεί και δεν γίνεται να φύγουμε παρά μόνο εάν το θελήσουμε. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες βάσει πρωτοκόλλου του Κιότο μπορεί να αυξήσει μέχρι το 2010 τις εκπομπές ρύπων κατά 25% σε σχέση με το 1990. Το 2006 ήμασταν στο 24.6%. Εάν δεν αναλάβουμε δράση σήμερα αναμένεται να φτάσουμε κοντά στο 35%. Και αυτό επειδή πρώτον αγνοούμε την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα αυξάνει την κατανάλωση κατά 4% κάθε χρόνο την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη ο στόχος είναι μείωση κατά 20%. Δεύτερον αγνοούμε κάθε είδος ανανεώσιμης πηγής ενέργειας : Αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, βιομάζα. Έχουμε στα στόχο το 20% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ως το 2010. Σήμερα παράγεται κοντά στο 10%. Αυτό οφείλεται σε γραφειοκρατικά εμπόδια που βγάζει η ίδια η κυβέρνηση. Τρίτον σχεδιάζεται σε πολλά σημεία της χώρας η κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Μια τέτοια προοπτική καταστρέφει την όποια δικιά μας προοπτική να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
- Πως εξηγείται ο πόλεμος της Greenpeace ενάντια στην πυρηνική ενέργεια την ίδια στιγμή που, παρά τα αρκετά μειονεκτήματα της, είναι μια από τις λίγες ρεαλιστικές λύσεις εναλλακτικής ενέργειας που υποστηρίζεται πια και από οικολογικά κινήματα;
- Η πυρηνική ενέργεια είναι μη αποδεκτή λύση για τους πολλούς λόγους : Καταρχήν ας μιλήσουμε τεχνοκρατικά. Δεν υπάρχει καμία εταιρία στον πλανήτη η οποία μπορεί να αναλάβει το κόστος της κατασκευής, της παραγωγής, της λειτουργίας της διαχείρισης και στο τέλος της αποσυναρμολόγησης πυρηνικού σταθμού, χωρίς τεράστια δάνεια από διεθνής τράπεζες και κρατικές επιδοτήσεις. Στην ουσία η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή και μη αποδοτική. Στο περιβαλλοντολογικό κομμάτι ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ποτέ δεν μπορεί να συμβεί πυρηνικό ατύχημα; Επίσης δεν έχει βρεθεί λύση για τα πυρηνικά απόβλητα. Αυτό που συμβαίνει αυτή τι στιγμή είναι θάψιμο κάτω από το έδαφος. Μέρος των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Αυτά τα πυρηνικά απόβλητα είναι ελεύθερα στη μαύρη αγορά. Έτσι ενισχύεται η παγκόσμια ανασφάλεια. Άλλο θέμα είναι τα πυρηνικά ατυχήματα που γίνονται κάθε μέρα και δεν τα ακούμε. Πρόσφατα έγιναν στην Ισπανία, στην Σουηδία και στην Βουλγαρία. Στο site της Greenpeace(www.greenpeace.org/greece) μπορείς να διαλέξεις οποιαδήποτε μέρα του χρόνου και θα βρεις για καθεμία ένα πυρηνικό ατύχημα που έχει συμβεί. Γιατί να ψάχνουμε λοιπόν λύσεις στα πυρηνικά; Η λύση είναι εδώ και είναι καθαρή : οι ανανεώσιμες πηγές.
- Όμως οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι οι πλέον αποδοτικές, είναι ένας αντίλογος που ακούγεται συχνά.
- Κανείς δεν λέει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι εξοικονόμηση ενέργειας και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές μπορούμε να αποτρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές. Σε μία έκθεση με τίτλο «ενεργειακή επανάσταση» αποδείξαμε ότι ως το 2050 με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 50% και να καλύψουμε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.
- Η οικολογία είναι και πολιτικό ζήτημα. Ταυτίζεται η Greenpeace με τις θέσεις των κομμάτων που οικειοποιούν το οικολογικό κίνημα όπως ο «ΣΥ.ΡΙΖ.Α» η οι «Οικολόγοι πράσινοι»;
- Ταύτιση απόψεων δεν μπορεί να υπάρχει με κανένα πολιτικό κόμμα. Σημεία που να συμφωνούμε μπορούμε να βρούμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως και σημεία που είμαστε και τελείως αντίθετοι. Ταύτιση δράσης όμως δεν μπορεί να υπάρξει. Η Greenpeace ασχολείται με 6-7 ζητήματα και έχει την δική της ατζέντα. Δουλειά μας είναι να πιέζουμε τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση για να παίρνουν σωστές αποφάσεις για το περιβάλλον.
- Πόσο δύσκολο είναι για τον Έλληνα πολίτη να αποκτήσει πλήρη οικολογική συνείδηση και τι προόδους έχει κάνει ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια που το κίνημα έχει γίνει της «μόδας»;
- Είναι αλήθεια ότι το περιβαλλοντικό ζήτημα έχει γίνει της μόδας, δηλαδή όλοι πουλάνε λίγο περιβάλλον, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει μπει βαθιά στη συνείδησή μας. Είναι δύσκολο να πεις στον Έλληνα να μην παίρνει το αυτοκίνητο για να πάει στο περίπτερο ή την Ελληνίδα νοικοκυρά να μη χρησιμοποιεί χλωρίνη αλλά πράσινο σαπούνι ή ξύδι ή άλλα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον πολίτη από την άλλη γιατί δεν έχει σωστή ενημέρωση.
- Η στάση της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι σαφής εδώ και χρόνια. Τι προτείνετε στους καταναλωτές για να ξεχωρίζουν και να αποφεύγουν τα τρόφιμα αυτά;
- Υπάρχει νομοθεσία Ευρωπαϊκή, άρα και Ελληνική η οποία υποχρεώνει μια εταιρία αν έχει προϊόντα με μεταλλαγμένα προϊόντα να το αναγράφει πάνω σε αυτά. Υπάρχει βέβαια και παράθυρο του νόμου. Στα ζωικά προϊόντα υποχρέωση αναγραφής δεν υπάρχει. Η Ελλάδα βέβαια είναι σε καλό επίπεδο. Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν μπει ακόμα στην Ελληνική αγορά σε επίπεδο προϊόντων.
- Τι απαντάτε στην κριτική πολλών ότι η Greenpeace ενδιαφέρεται περισσότερο να τρομοκρατήσει τους πολίτες κινδυνολογώντας, παρά να ενημερώσει σωστά ώστε να ασκηθούν πιέσεις;
- Η Greenpeace έχει μια βασική αρχή. Ότι υποστηρίζει το τεκμηριώνει με επιστημονικά δεδομένα. Δεν είναι δικά μας, ακριβώς για να μην μας αμφισβητήσει κανείς. Όσα στοιχεία χρησιμοποιούμε για την Ελλάδα, είναι από τον ΟΗΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να μην πει κάποιος ότι κινδυνολογούμε με ανακριβή νούμερα.