Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Κάντε αναδάσωση - Βουλώστε Στόματα...



Αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η εντολή των ιθυνόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπ. Γεωργίας, μιας και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ήδη από το μήνα Μάρτιο, επρόκειτο να φυτευτούν στην Πάρνηθα 120.000 νέα δενδρίλια (κυρίως ελάτης και μαύρης πεύκης). Το Υπουργείο έκλεινε τα αυτιά του όμως στις παραινέσεις και τις αντιδράσεις των δασολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, που τόνιζαν και τονίζουν ότι οι δεντροφυτεύσεις αποτυγχάνουν όταν γίνονται σε ξηρή περίοδο και επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. «Δεν μπορεί να “πιάσει” δένδρο με 20 βαθμούς Κελσίου και με την έλλειψη υγρασίας που παρατηρείται», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μπόκαρης. «Η φετινή περίοδος είναι ήδη χαμένη… Όλες αυτές οι βεβιασμένες κινήσεις γίνονται για να δείξουν ότι γίνεται έργο».
Μα κι όπου γίνεται η αναδάσωση, γίνεται κατακερματισμένα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς υποδομή, αφού ούτε τα μισά δέντρα, απ’ όσα είχαν εξαγγελθεί, δεν προβλέπεται να φυτευτούν στις καμένες εκτάσεις. Συγκεκριμένα, μόλις 57.000 δέντρα φυτεύθηκαν στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας έναντι 125.000, όπως είχε εξαγγείλει -στις αρχές του Φεβρουαρίου- ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού (εποπτεύεται από το ΠΕΧΩΔΕ) Δημήτρης Σπαθής. «-Η αναδάσωση αυτή, είναι πιλοτική…», έσπευσε να επισημάνει ο δασάρχης Πάρνηθας Γιάννης Ζιάζαρης, στην Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 03/04/08. Αναδάσωση ΠΙΛΟΤΙΚΗ. Αποκατάσταση ΠΙΛΟΤΙΚΗ. Παρουσία ΠΙΛΟΤΙΚΗ. Η συνδρομή όμως των εθελοντών, είτε μελών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, είτε μεμονωμένα, απλών ανθρώπων σαν όλους εμάς, είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ. Εθελοντές τα έσβησαν, εθελοντές θα τα ξαναφυτεύσουν… Μα πού είναι οι αρχές;;; Πιθανότατα θα συνεδριάζουν με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, ετοιμάζοντας το επόμενο δελτίο Τύπου που θα μας ρίξει στάχτη στα μάτια για ακόμη μία φορά…

Θα...Θα...Θα...

Το περσινό καλοκαίρι, χιλιάδες συμπολίτες μας έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Είδαν το βιός τους να τυλίγεται στις φλόγες, πολλοί από αυτούς έχασαν και την ίδια τους τη ζωή, εκατοντάδες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε την ανικανότητά του. Κι αφού η Ελλάδα μετρούσε τους νεκρούς της, ο Πρωθυπουργός της χώρας, φόρεσε τα καλά του, και με τις κάμερες να εστιάζουν στα σχεδόν δακρυσμένα μάτια του, κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προσφέροντας άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 ευρώ ανά οικογένεια. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε με τη σειρά του μια ατέλειωτη λίστα από μέτρα που θα απάλυναν με κάθε τρόπο τον πόνο των πυροπαθών.


Τι συνέβη όμως στην πράξη, στους 7 μήνες που μεσολάβησαν από το σβήσιμο και της τελευταίας εστίας φωτιάς; Όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με τις πομπώδεις και γενναιόδωρες ανακοινώσεις των ιθυνόντων;

ΟΧΙ. Από τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε στις 09/04/08 το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι στο νομό Ηλείας, μία από τις περιοχές που καταστράφηκαν στο μέγιστο βαθμό, έχουν υποστεί ολική καταστροφή 199 κατοικίες και άλλες 266 χρειάζονται επισκευές.. Το ίδιο το υπουργείο όμως αποκαλύπτει ότι ως τώρα έχουν υποβάλει μελέτες για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας μόνον 93, ποσοστό 46% αλλά έχουν εγκριθεί οι 49, που σημαίνει ότι σε δρόμο αποκατάστασης βρίσκεται το 24,6% των πληγέντων. Για τις επισκευές κατοικιών έχουν υποβληθεί 83 φάκελοι, το 31% του συνόλου, από τους οποίους έχουν εγκριθεί οι 38, που αντιστοιχεί στο 14% των δικαιούχων. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αποδίδει την καθυστέρηση στο γεγονός ότι το 70% των δικαιούχων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.
Οργισμένοι και αγανακτισμένοι είναι από την άλλη, οι κάτοικοι του νομού Ηλείας και των γύρω περιοχών. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων δεν έχει εκταμιευτεί, οι περιοχές αφέθηκαν στο έλεός τους, η αγροτική παραγωγή πάσχει, και ο κίνδυνος ερήμωσης του τόπου να είναι πλέον ορατός.
«Το τριχίλιαρο εξανεμίστηκε, δεν έφθασε σχεδόν για τίποτα» λένε χαρακτηριστικά.
«Η Πολιτεία έχει ακολουθήσει την οδό της λήθης για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, τέσσερις μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή... Αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα των αρχών, εγκατάλειψη των υπεσχημένων προς τους κατοίκους, και αποσπασματικότητα στις όποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται χαρακτηρίζουν την πολιτική και οργανωτική στάση της κεντρικής διοίκησης».
«Η πολιτεία κωφεύει στις εκκλήσεις μας για ταχύτερη εκταμίευση και παροχή των απαραίτητων οικονομικών μέσων» τονίζει ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας.
«Απλώς ικανοποιητική και στη λογική της άμεσης ανακούφισης» χαρακτήρισε τη πολιτική παροχών προς τους πυροπαθείς και ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος.

Καμένη Φύση

Καμένη χώρα, πώς νιώθεις τώρα;
Τώρα που αμέτρητες πληγές μοιάζουν αργά ότι κλείνουν.
Αλλά μονάχα μοιάζουν
και μάλλον δεν αλλάζουν.
Πληγές πληθώρα δίπλα μας,
πάντ’ ανοιχτές θα μείνουν.


Καμένη φύση, ποια είναι η λύση;
Τώρα που γκρίζα στάχτη σκέπασε τους πόρους του κορμιού σου.
Ξανά πώς θ’ αναπνεύσεις;
Μείν’ όρθια, μην πέσεις.
Γιατί αν πέσεις μάταιοι
οι κόποι του σκοπού σου.


Καμένα χρόνια, αχ φύση αιώνια!
Τώρα που ό,τι απέμεινε πάνω σου αργοπεθαίνει.
Μόνη αιτία πόνου,
χωρίς φθορά του χρόνου,
ο άνθρωπος ο άπληστος,
που πλούτη δε χορταίνει.