Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Πού πάνε τα σκουπίδια;

Από το 1965 στην περιοχή των Άνω Λιοσίων λειτουργεί η μεγαλύτερη, και από το 1991 η μόνη, χωματερή της Αττικής. Δέχεται καθημερινά πάνω από 6,5 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων. Από το 2004 έχει επέλθει ο υπερκορεσμός της, συνεχίζει όμως να λειτουργεί παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ,με αποτέλεσμα το ύψος της να έχει ξεπεράσει κατά πολύ το προβλεπόμενο και να πλησιάζει σήμερα τα 250 μέτρα. Εκτός από τα αστικά απόβλητα στη χωματερή εναποτίθενται ετησίως 23.000 τόνοι στερεά βιομηχανικά απόβλητα εκ των οποίων οι 4.500 είναι τοξικά και άλλοι 8.300 πετρελαιοειδή. Στη χωματερή λειτουργούν παράλληλα το ΧΥΤΑ(χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων), μονάδα ανακύκλωσης και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Αν αύριο σταματούσε να λειτουργεί οριστικά η χωματερή, θα χρειαζόντουσαν 100 χρόνια για την αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και γενικότερα του περιβάλλοντος. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της υπήρχαν σοβαρές παραλείψεις από τους αρμόδιους. Επί σειρά ετών ο χώρος λειτουργούσε χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή, δεν ήταν καν περιφραγμένος και δεν είχε στεγάνωση. Τα απορρίμματα δεν διαχωρίζονταν. Οι διαφορετικές ιδιομορφίες ωστόσο των υλικών και κυρίως ο τρόπος που αυτά διαλύονται, άλλο υλικό λειώνει, άλλο θάβεται, άλλο σκουριάζει, διευκολύνει την παραγωγή υγρών τα οποία περνούν στο υπέδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει ρυπανθεί σε απόσταση 1Km νοτιοδυτικά της χωματερής ο υδροφόρος ορίζοντας ενώ παράλληλα ένα μέρος των στραγγισμάτων (που παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων) με βροχές καταλήγουν στο ρέμα Αγ. Γεωργίου και από κει στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση δεν περιορίζεται στην περιοχή που βρίσκεται η χωματερή αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική. Το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν από το 2005 άρχισε να μεταφέρεται εκεί η λυματολάσπη από την Ψυττάλεια..

Νομίζετε ότι ξέρετε ποια είναι τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία ήταν τα εξής:

1.Λαγνεία
2.Λαιμαργία
3.Απληστία
4.Οκνηρία
5.Οργή
6.Ζήλια
7. Αλαζονεία

Επειδή όμως ο πλανήτης εξελίσσεται και οι άνθρωποι το ίδιο, το Βατικανό εξέδωσε μια καινούρια λίστα με τα 7 νέα αμαρτήματα που μπορούν να στείλουν έναν πιστό στην κόλαση:

1.Επέμβαση στα ανθρώπινα γονίδια
2.Ναρκωτικά
3.Ρύπανση του περιβάλλοντος
4.Κοινωνική και οικονομική αδικία
5.Ξεδιάντροπη συσσώρευση πλούτου
6.Παιδεραστία
7.Έκτρωση

Σίγουρα για τα περισσότερα από αυτά δε μπορούμε ως μονάδες να κάνουμε πολλά πράγματα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά! Αναφέρομαι κυρίως στο περιβάλλον καθώς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός αυτού εδώ του blog.Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που νομίζαμε ότι οι πόροι της γης είναι ανεξάντλητοι, ότι μπορούμε να ρυπαίνουμε το περιβάλλον μας ασύστολα και αυτό να ανακάμπτει, ότι «Βρε αδερφέ από μένα θα σωθεί το περιβάλλον;» και ρωτάω εγώ, αν δε σωθεί από εμάς, τότε από ποιους; Αν εμείς δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας τότε ποιοι; Αρκούν απλές καθημερινές κινήσεις, αρκεί οι πράξεις μας να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία και να ακολουθήσουμε πρακτικές συμβουλές και στάση ζωής που τόσα εκατομμύρια συνάνθρωποι μας ανά τον κόσμο έχουν εδώ και χρόνια υιοθετήσει.
Το δρόμο αυτό έχουν ακολουθήσει τις τελευταίες δεκαετίες πολλές οικολογικές οργανώσεις που προσπαθούν να αφυπνίσουν τον κόσμο, εμένα και εσάς, όλους εμάς, για να μπορέσουμε να ζούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Με καθαρό νερό(με νερό γενικά αν θέλετε),με πράσινο, με οξυγόνο, με ζώα της άγριας φύσης, χωρίς μεταλλαγμένες τροφές…

Παραθέτω τους 10+1 τρόπους της GREENPEACE για να σώσουμε το κλίμα μας εξοικονομώντας ενέργεια και να μειώσουμε την εκπομπή CO2 που είναι η κύρια πηγή μόλυνσης της ατμόσφαιρας.(ξέρω τα εργοστάσια φταίνε, αλλά όπως είπαμε όλοι μαζί κάνουμε τη διαφορά και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε):

1. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

2. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης.

3. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Αν επιλέξουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 25 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25 κιλά. Αν επιλέξουμε πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης ετήσια εξοικονόμηση 3 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά

4. Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε ετήσια απόδοση περίπου 500 – 700 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,1 – 1,4 τόνους.

5. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

6. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

7. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Αν το κάνουμε θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Αν το κάνουμε θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση

9. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα

10. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά

11. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

Πάω στοίχημα πως έχετε σκεφτεί ακόμα άπειρες μικρές καθημερινές αλλά ωστόσο τόσο σημαντικές κινήσεις για να προστατέψουμε το περιβάλλον. Ακούω προτάσεις λοιπόν!!:-) Άντε τι κάθεστε;;;

Εντάξει λοιπόν θα κάνω εγώ την αρχή και θα παραθέσω κάποιους επιπλέον τρόπους που είτε έχω διαβάσει κάπου είτε σκέφτηκα.:

1.Χρησιμοποιούμε τα Μ.Μ.Μ για τις μετακινήσεις μας και όχι το Ι.Χ μας που και ακριβή βενζίνη καίει και μολύνει την ατμόσφαιρα με καυσαέρια που μετά εμείς τα εισπνέουμε.

2.Οταν πηγαίνουμε super market προτιμάμε να παίρνουμε μια σακούλα-τσάντα από το σπίτι μας που να χωράει όλα μας τα προϊόντα και όχι 3-4 πλαστικές σακούλες από το super market που μετά θα πετάξουμε καθώς δεν ανακυκλώνονται. Το θετικό σε αυτή την απαράδεκτη συνήθεια είναι ότι από το 2009 τα μεγάλα super market θα προσφέρουν μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες.

3.Οταν πλένουμε τα δόντια μας κλείνουμε τη βρύση και την ανοίγουμε μόνο για να τα ξεπλύνουμε. Το νερό που πάει χαμένο σε ένα λεπτό θα αρκούσε να γεμίσει 10 μεγάλα μπουκάλια.(είναι κάτι αυτονόητο που πάρα πολύς κόσμος δεν το κάνει)

4.Προτιμάμε να κάνουμε ντους και όχι μπάνιο καθώς γεμίζοντας τη μπανιέρα σπαταλούμε λίτρα νερού άσκοπα.

5.Οταν βρέχει μπορούμε να βάζουμε στο μπαλκόνι μας λεκάνες που να μαζεύουν τη βροχή και με το νερό αυτό να ποτίσουμε τις γλάστρες μας ή να το χρησιμοποιήσουμε για να σφουγγαρίσουμε.

6.Πλένουμε το αμάξι μας με κουβά και όχι με λάστιχο.(σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από τη λειψυδρία!)

7.Ανακυκλώνουμε τα ΠΑΝΤΑ. Χαρτί, μπουκάλια, πλαστικό, αλουμίνιο, μπαταρίες, κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές. Ρωτήστε σε ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών να σας πούνε αν διαθέτουν ανάλογο τμήμα.

8.Δεν αφήνουμε μια χαλασμένη βρύση να στάζει.
Όταν μια βρύση στάζει σταγόνα-σταγόνα, μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να σπαταλήσει χαμένο νερό που θα επαρκούσε για να γεμίσουμε τουλάχιστον 35 φορές μια μπανιέρα...

9.Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση μειώστε κατά 1 βαθμό τη θερμοκρασία του θερμοστάτη. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάμε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια-συνεπώς και περισσότερα χρήματα.

10.Τέλος σταματάμε να πετάμε τα σκουπίδια μας και τα αποτσίγαρά μας στο δρόμο: 4.635 επιστύλια καλάθια απορριμμάτων και 3.649 επιδαπέδια καλάθια με σταχτοδοχεία είναι στη διάθεσή μας!

Περιμένουμε με ανυπομονησία τις δικές σας λύσεις και προτάσεις, καθώς και τη δική σας λίστα με τα «θανάσιμα αμαρτήματα» που αφορούν το περιβάλλον!!!


Πόσα ξέρετε για την Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η;


Ξέρατε ότι…
· Η ανακύκλωση εξοικονομεί ενέργεια ,οπότε μειώνεται η όξινη βροχή , το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ατμοσφαιρική μόλυνση;
· Μπορείτε να ανακυκλώσετε χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, ελαστικά, οχήματα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, ορυκτέλαια, λιπαντικά και οργανικά υλικά (απορρίμματα από τροφές);
· Το 90% των απορριμμάτων μπορεί να ανακυκλωθεί;
· Στις ΗΠΑ και τη Γερμανία έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου μη ανακυκλωμένο χαρτί χρωματίστηκε γκρίζο για να φαίνεται ανακυκλωμένο μια και το μη ανακυκλωμένο χαρτί δεν έχει πια σημαντικό ποσοστό στις προτιμήσεις των πολιτών;
· Περίπου τα 2/3 του χαρτιού προέρχονται από ξύλο, το 1/3 προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί και το 5% προέρχεται από άλλες πηγές;
· Η παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό χρησιμοποιημένο χαρτί εξοικονομεί 17 δέντρα και το μισό της ενέργειας και της κατανάλωσης νερού, έχει ως αποτέλεσμα 74% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 35% λιγότερη ρύπανση του αέρα, μειώνει τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές και δημιουργεί πενταπλάσιες θέσεις εργασίας;
· Αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των απορριμμάτων, από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν την κύρια πηγή καδμίου που είναι ένα επικίνδυνο μέταλλο;
· Το κάδμιο υπάρχει στους αντιστάτες, στους υπέρυθρους ανιχνευτές και στους ημιαγωγούς. Στο ανθρώπινο σώμα συγκεντρώνεται στα νεφρά. Σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης σε χλωριούχου κάδμιο είναι δυνατόν να προκληθούν διάφορες μορφές καρκίνου;
· Όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν μπαταρίες;
· Σε κάθε μόνιτορ υπολογιστή υπάρχουν 1,36-3,6 κιλά μολύβδου. Ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα του ανθρώπου;
· Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό;
· Η ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου εξοικονομεί περίπου το 95% της ενέργειας που απαιτεί η παραγωγή αλουμινίου από μετάλλευμα;
· Για κάθε 100 κιλά που μειώνεται το βάρος ενός αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού λόγω χρήσης αλουμινίου αντί χάλυβα προκύπτει μείωση εκπομπής καυσαερίων ποσότητας 2 τόνων, ενώ η αναμενόμενη οικονομία καυσίμου είναι 900 λίτρα βενζίνης;
· Περίπου 25% του βάρους των οχημάτων δημιουργούν ετησίως 2-3 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τα οποία θάβονται σε χωματερές μολύνοντας συχνά το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Η ποσότητα αυτή αποτελεί το 10% της συνολικής ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
· Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως τρία εκατομμύρια τόνοι οικιακών απορριμμάτων. Τα απορρίμματα αυτά αρκούν για να καλύψουν με τον όγκο τους την εθνική οδό από το Ναύπλιο ως την Αλεξανδρούπολη, με ένα στρώμα ύψους 1 μέτρου;
· Το 50% περίπου του φορτίου των απορριμματοφόρων αποτελείται από οργανικά υλικά τα οποία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να μετατραπούν σε χρήσιμο λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό, ενώ ένα ποσοστό 40% είναι υλικά συσκευασίας;
· Τα παλιά λάστιχα των αυτοκινήτων καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στους χώρους υγειονομικής ταφής, είναι εύφλεκτα, προκαλούν σημαντική ρύπανση κατά την καύση τους και αποτελούν εστίες κουνουπιών όταν είναι εγκαταλελειμμένα στο περιβάλλον.