Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Συνέντευξη από τη γη.

Τι θα μας έλεγε αν μιλούσε...

Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται λόγος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη, αλλά μέχρι σήμερα η ίδια δεν είχε κάνει καμιά δήλωση. Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που είχαμε να της θέσουμε.

Η συνέντευξη έγινε ένα ηλιόλουστο και ζεστό ανοιξιάτικο απόγευμα. Η Γη καταφτάνει στον τόπο της συνάντησης ασθμαίνοντας. Και η συζήτηση ξεκινά σαν μια χαλαρή φιλική συζήτηση, για να πάρει στη συνέχεια ένα πιο σοβαρό και συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Δημοσιογράφος: Γεια σας, κυρία Γη. Τι κάνετε;

Γη: Ε… Ζεσταίνομαι. Η θερμοκρασία μου έχει αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Δημοσιογράφος: Θέλετε λίγο νερό να δροσιστείτε;

Γη: Νερό! Θα ήθελα λίγο, αν υπάρχει ακόμα νερό! Ελπίζω τουλάχιστον να μην είναι μολυσμένο από απόβλητα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλα λύματα.

Δημοσιογράφος: Για πείτε μου πώς είναι οι σχέσεις σας με τις γειτονικές σας περιοχές στρατόσφαιρα και ατμόσφαιρα. Ακούγεται ότι έχουν αρχίσει και κλονίζονται.

Γη: Θα απαντήσω με ειλικρίνεια. Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας που με προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες υφίσταται μια αλλοίωση. Αλλά δε φταίει ούτε η στρατόσφαιρα ούτε εγώ για αυτό. Το πρόβλημα είναι οι διαμεσολαβητές. Ξέρετε… οι χλωροφθοριούχοι άνθρακες που απελευθερώνονται από τα αεροζόλ και τις κλιματιστικές συσκευές. Κάπως έτσι και οι δισεκατομμύρια τόνοι ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα προκαλούν στις πόλεις μου ασφυξία και επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δημοσιογράφος: Σε αυτό το φαινόμενο οφείλεται και η δύσπνοια που έχετε. Έτσι δεν είναι;

Γη: Όχι μόνο. Σκεφτείτε τους δορυφόρους που με περιβάλλουν ανεβάζοντας τη θερμοκρασία μου, όπως επίσης και τους πνεύμονές μου που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, τους οικοπεδοφάγους και από αυτούς που κόβουν τα δέντρα για να φτιάχνουν εφημερίδες και περιοδικά.

Δημοσιογράφος: Μιας και αναφερθήκατε στις εφημερίδες, διαβάζουμε όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία ότι γίνονται προσπάθειες εξερεύνησης άλλων πλανητών για να διαπιστωθεί αν μπορούν να κατοικηθούν. Σας τρομάζει το ενδεχόμενο να χάσετε την αποκλειστικότητά σας;

Γη: Κοιτάξτε… μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω τους λόγους που γίνεται η προσπάθεια αυτή. Πέραν από τις κλιματικές αλλαγές, τα μολυσμένα ύδατα, την καταστροφή των δασών, τους χημικούς κινδύνους και τη σπάνη του νερού, που δυσχεραίνουν τη ζωή των ανθρώπων, με θλίβει το γεγονός ότι απειλείται σοβαρά η βιοποικιλότητά μου. Συγκεκριμένα, με εξαφάνιση απειλείται το 52% των ψαριών, το 45% των ερπετών, το 42% των θηλαστικών, το 30% των αμφιβίων, το 15% των πτηνών και το 21% των φυτών μου. Ωστόσο, αισιοδοξώ ότι την αποκλειστικότητά μου δε θα τη χάσω. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από τους ανθρώπους που με κατοικούν.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μου αναφέρετε τους δύο σημαντικότερους τομείς στους οποίους πιστεύετε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δράσουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους πάνω σ’ εσάς.

Γη: Ο τομέας της μετακίνησης και της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών.

Δημοσιογράφος: Τι θα είχατε, λοιπόν, να προτείνετε στους ανθρώπους για καθέναν από τους δύο αυτούς τομείς;

Γη: Πρώτα απ’ όλα, η διεκδίκηση βιώσιμου αστικού σχεδιασμού που να μειώνει τις αποστάσεις, αλλά και η χρήση ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς θα μείωνε τις επιπτώσεις τις αυτοκίνησης στην κλιματική αλλαγή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και την εξάρτηση από εισαγόμενο πετρέλαιο. Αλλά και για όσους επιμένουν στο αυτοκίνητο, η επιλογή ενός λιγότερο ρυπογόνου αυτοκινήτου δεν είναι δύσκολή υπόθεση. Ακόμα και οι μεταφορές με αεροπλάνο θα πρέπει να περιοριστούν, καθώς, για να ταξιδέψει ένας επιβάτης 3000 χιλιόμετρα με αεροπλάνο εκπέμπεται 1 τόνος διοξειδίου του άνθρακα.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις ηλεκτρικές συσκευές τι έχετε να προτείνετε;

Γη: Σε καθημερινό επίπεδο, μπορεί να γίνεται επιλογή συσκευών με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, όπως, για παράδειγμα, την αλλαγή των παραδοσιακών λαμπών πυράκτωσης με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης που καταναλώνουν 4 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8 φορές περισσότερο. Είναι, επίσης, γνωστό ότι μέχρι και 85% της κατανάλωσης πολλών ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να αφορά τα διαστήματα που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται. Επομένως, γιατί να αφήνουν οι άνθρωποι τις συσκευές τους σε κατάσταση stand-by; Μικρές αλλαγές με σημαντικά αποτελέσματα μπορούν να γίνουν και στο επίπεδο του κλιματισμού. Ρυθμίζοντας το θερμοστάτη 1 βαθμό χαμηλότερα κερδίζει κανείς 5-10% της ενέργειας που ξοδεύει για θέρμανση, ενώ ένας ανεμιστήρας καταναλώνει μόλις το ένα εικοστό της ενέργειας που απαιτεί ένα κλιματιστικό. Επίσης, αγοράζοντας ή ανακαινίζοντας κάποιος το σπίτι του, ενδείκνυται να βάλιε μόνωση, να χρησιμοποιήσει βιοκλιματικές λύσεις και να αναζητήσει δυνατότητα κλιματισμού με ανανεώσιμες πηγές (πχ γεωθερμικές αντλίες θερμότητας). Τέλος, η χρησιμοποίηση ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ίσως να ήταν μια ελπιδοφόρα κίνηση για το μέλλον.

Δημοσιογράφος: Με ποιο μήνυμα θα θέλατε να κλείσουμε τη συνέντευξή μας;

Γη: Σώστε το περιβάλλον!