Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Ο πιο κακός ο μαθητής...

Πρωτοπόρα αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η χώρα μας, όσον αφορά στην ασυνέπεια απέναντι σε δεσμεύσεις της στην Ε.Ε. σχετικά με το περιβάλλον. Από τις 141 συνολικά χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα φαίνεται να είναι η μοναδική που εκτιμήθηκε ως ανεπαρκής να συμμετέχει στο σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και στο «Χρηματιστήριο Ρύπων», όπως αυτό προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Την αρχή έκανε η αρμόδια επιτροπή συμμόρφωσης της συνθήκης-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία έκρινε ότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της. Ακολούθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να ενεργοποιήσει σύντομα την προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, με επικεφαλής τον Έλληνα επίτροπο, Σταύρο Δήμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατηγορείται για μη εφαρμογή της απόφασης 280/2004 του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενσωματώνει στην κοινοτική νομοθεσία το Πρωτόκολλο του Κιότο μέσω της εισαγωγής μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκπόνηση, σε ετήσια βάση και σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, κοινοτικής απογραφής των αερίων που συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς και τη σύνταξη έκθεσης, τις οποίες δημοσιεύει πριν από τις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια τις υποβάλλει στην αρμόδια γραμματεία συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών πριν από τις 15 Απριλίου κάθε έτους.

Η Κομισιόν έχει ήδη θεσπίσει από τον Ιούνιο του 2006 κοινοτικό σύστημα απογραφής με βάση το οποίο αξιολογείται η ακρίβεια, η συνέπεια, η πληρότητα και η επικαιρότητα των αντίστοιχων εθνικών απογραφών. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις στην Κομισιόν σχετικά με τις εκπομπές αερίων (ανάμεσα στα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου) για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, προβλέπει τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα. Οι μηχανισμοί αυτοί δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών, που υλοποιούν στο εξωτερικό.

Με βάση τα παραπάνω ανεγείρονται ανησυχίες για τις συνέπειες του αποκλεισμού της Ελλάδας από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων (το λεγόμενο Spot Market) και εάν αυτό θα επηρεάσει ενδεχομένως και το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε., υποσκάπτοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του. Επίσης δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ε.Ε. , συνήθως πρωτοστατούσα στο περιβαλλοντικό κίνημα, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης ενός κράτους μέλους της με τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής του ΟΗΕ, Ραούλ Εστράδα, πρόκειται για μια «κίτρινη κάρτα» προς την Ελλάδα χωρίς να τίθεται προς το παρόν ζήτημα απομάκρυνσής της από το Πρωτόκολλο. Η οριστική απόφαση θα διατυπωθεί σε τρεις μήνες και ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι η χώρα μας θα έχει επιτύχει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες διόρθωσης του συστήματος καταγραφής των ρύπων.

Αισιόδοξος ακούγεται και ο Σταύρος Δήμας σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της υιοθέτησης της κοινοτικής νομοθεσίας περί περιβάλλοντος από το εθνικό μας δίκαιο. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τη μεταφορά και την ενσωμάτωση του κοινοτικού περιβαλλοντικού κεκτημένου στην εσωτερική έννομη τάξη. Επιβεβαιώθηκε όμως κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή το μεγάλο πρόβλημα είναι η ορθή εφαρμογή. Εκεί θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας.»

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα μας, σε αντίθεση με πλήθος δημοσιευμάτων δεν τέθηκε εκτός Πρωτοκόλλου του Κιότο, ούτε και σταμάτησε ποτέ η καταγραφή των εκπομπών της καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα καταδικαστικής απόφασης από την Επιτροπή Συμμόρφωσης. Υπενθυμίζει δε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού στόχου σε σύγκριση μάλιστα με άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Βεβαιώνει ότι το προσωρινό καθεστώς «μη συμμόρφωσης» αφορά μία παράμετρο του Πρωτοκόλλου (τους ευέλικτους μηχανισμούς) και δεν έχει πρακτική επίπτωση για τη χώρα σε αυτήν τη φάση. Παρ’όλα τα πυρά που δέχεται τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και ο ίδιος ο Υπουργός, Γιώργος Σουφλιάς, η απάντηση που δίνεται από πλευράς τους είναι ότι το σύστημα απογραφής των ρύπων έχει αναβαθμιστεί και η επάρκειά του θα αποδειχτεί και ύστερα από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε μερικούς μήνες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: