Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 200 ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, σχεδόν σε κάθε νομό ή και δήμο της χώρας δραστηριοποιούνται εθελοντές με μόνο στόχο την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων που δεν αφορούν μόνο τον τόπο τους αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές περιοχές όπως η Κομοτηνή, η Κορινθία, η Καβάλα, η Πάτρα, η Σάμος, η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Δράμα, η Ελευσίνα,ο Βύρωνας, το Φάληρο προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο στην επίτευξη του κοινού αυτού στόχου.
Η οργάνωση των πολιτών δεν γίνεται μόνο με βάση τον τόπο κατοικίας αλλά και σύμφωνα με το σκοπό τους. Οργανώσεις όπως ο Αρκτούρος(προστασία αρκούδας), ο Αρχελών(προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα), η Mom(προστασία φώκιας), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία(προστασία πτηνών) κλπ, αγωνίζονται για την προστασία σπάνιων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι εθελοντές συσπειρώνονται με οδηγό το πάθος τους για τα δάση. Έτσι, έχουν προκύψει πολλές εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας που προσφέρουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών, στην απομάκρυνση σκουπιδιών και ρυπογόνων παραγόντων, στην αναδάσωση. Ακόμη, μέρος της δράσης τους αποτελούν η έκδοση και κυκλοφορία ενημερωτικών φυλλαδίων, η εκπαίδευση και μετάδοση γνώσεων για την οργάνωση δασοπυροφύλαξης και δασοπυρόσβεσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, η περιβαλλοντική ενημέρωση σε σχολεία, συλλόγους και κατασκηνώσεις κλπ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οργανώσεις στην Αττική(Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιουπόλεως, Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) αλλά και στην περιφέρεια(Εθελοντές Δασοπροστασίας Μεσσηνίας, Εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλλονιάς).
Η ανακύκλωση είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά της στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές ομάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την ανακύκλωση(Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης) ή άλλες που η ανακύκλωση αποτελεί κομμάτι της δράσης τους(Οικολογική Δράση). Οι οργανώσεις αυτές στοχεύουν στην οργάνωση και υποστήριξη προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, νερού, ενέργειας με έμφαση στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων, τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, τη μείωση της σπατάλης ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την προώθηση της βιωσιμότητας, δηλαδή μιας οικονομίας που δεν αντιστρατεύεται το περιβάλλον και την κοινωνία. Αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, την ανάληψη της ευθύνης των παραγωγών και καταναλωτών.
Με βασική ιδέα την πρόοδο των σημερινών αλλά κυρίως των επόμενων γενεών έχουν ιδρυθεί τα Ινστιτούτα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων(Ινστιτούτο Αειφορικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Ινστιτούτο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Δυτικής Ελλάδας κλπ). Σκοπεύουν στη συμβολή στην τεχνολογική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των τομέων που συνδέονται κυρίως με τους φυσικούς πόρους, της διαχείρισης και διατήρησης του περιβάλλοντος.
Επειδή όμως τα περιβαλλοντικά θέματα αφορούν άμεσα και τους νέους, έχουν ιδρυθεί παράλληλα και αρκετοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι νέων(Οικολογική Ομάδα Πολυτεχνείου, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέων Κατοίκων Βαρνάβα Αττικής, Σωματείο Πρωτοβουλίας Νέων). Σκοπός τους η αναβάθμιση των γενικών συνθηκών διαβίωσης, η προώθηση της συμμετοχής των νέων και η οικολογική - περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Πέρα από την δράση σημαντικό ρόλο παίζει και η πληροφόρηση της κοινωνίας για θέματα οικολογικού περιεχομένου. Γνωρίζοντας και εξυπηρετώντας αυτήν την ανάγκη, ιδρύθηκαν κέντρα οικολογικής πληροφόρησης αλλά και οικολογικές βιβλιοθήκες(Κέντρο Οικολογικής Πληροφόρησης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη). Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους με υπεύθυνες στάσεις και συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας της ζωής.
Το σημαντικό έργο ορισμένων ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον έχει αναγνωριστεί και σε διεθνές επίπεδο. Πολλές από αυτές όπως η Mom και ο Αρκτούρος έχουν θερμούς υποστηρικτές και στο εξωτερικό. Ακόμα το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον το οποίο συντονίζει τις δραστηριότητες των μεσογειακών μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέρα όμως από τις ελληνικές μη κερδοσκοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται και διεθνείς. Η Greenpeace και η WWF είναι δύο από τις πιο γνωστές και με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο στο ενεργητικό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου