Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Πεκίνο 2004: οι πιο επικίνδυνοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία;

Πρωτοφανές αλλά οι φετινοί ολυμπιακοί αγώνες δεν κινδυνεύουν να αμαυρωθούν ούτε από κάποιο τρομοκρατικό γεγονός, ούτε από κάποιο μποϊκοτάζ των Θιβετιανών αλλά από την απίστευτη περιβαλλοντική μόλυνση, κυρίως του αέρα!

Η Κίνα της εκρηκτικής ανάπτυξης θυσιάζει την περιβαλλοντική καθαριότητα για χάρη της οικονομικής ευρωστίας, καθώς επενδύει και ρίχνει όλο της το βάρος στη βιομηχανία και κυρίως στη βαριά.

Βεβαίως το ανάλογο κόστος πέφτει και επιφορτίζεται στην καμπούρα της κινεζικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα το Πεκίνο (κινέζικη πρωτεύουσα) απολαμβάνει μια θλιβερή! τιμητική διάκριση, καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων του πλανήτη!!! Επιπλέον, άλλο ένα βραβείο για κλάματα απονέμεται στην Κίνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το γεγονός ότι δέκα από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, οι επτά (7) είναι πόλεις της Κίνας.

Αποτελέσματα; Τα ΓΝΩΣΤΑ:

  • όξινη βροχή (από την ανεξέλεγκτη καύση άνθρακα)
  • ανυπολόγιστη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα και μολυσμένα τρόφιμα
  • όξυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • πολλά κρούσματα καρκίνου
  • Πρόωροι θάνατοι 400.000 περίπου κινέζων ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • Και η έρημος Gobi, η οποία αυξάνεται κατά 1900 τετραγωνικά μίλια κάθε χρόνο, πλησιάζοντας ολοένα το Πεκίνο

Αφού, λοιπόν, ανέλαβαν οι κινέζοι την Ολυμπιάδα του 2008, για να γίνουν και αυτοί κοσμοπολίτες και high class έπεσαν με τα μούτρα στις κατασκευές, από στάδια μέχρι νέους δρόμους και ουρανοξύστες, φορτώνοντας κι άλλο τον ήδη «σε κακά χάλια» αέρα.

Όμως, λόγω της διεθνούς κατακραυγής μεγάλο θέμα τέθηκε για να φροντίσει ιδιαιτέρως το φλέγον περιβαλλοντικό της θέμα, ώστε τις ημέρες των αγώνων η ατμόσφαιρα στο Πεκίνο να είναι καθαρή. Μέχρι και ειδική μελέτη εκπονήθηκε με τίτλο «Ποιότητα του Αέρα στη Διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008». Τι να σου κάνουν όμως μερικές χιλιάδες δεντράκια, λουλουδάκια και γρασίδι, όταν η κατάσταση έχει ξεφύγει..?

Οι φωτογραφίες που κυριαρχούν στα ΜΜΕ όλου του πλανήτη, παρουσιάζουν ένα Πεκίνο τυλιγμένο στη σκόνη και στο νέφος, όπου δεν μπορείς να δεις τίποτα στα 500 μέτρα. Άσε που τον Αύγουστο που θα διεξαχθούν οι Αγώνες δεν θα μπορεί να επιβιώσει ούτε κατσαρίδα από τις υψηλές θερμοκρασίες, το φωτοχημικό νέφος και την απουσία ανέμου!

Την ίδια ώρα διάσημοι αθλητές, όπως ο Χαϊμέ Γκεμπρεσελασιέ ( ο γρηγορότερος δρομέας του Μαραθωνίου, που ταλαιπωρείται από άσθμα) δηλώνουν αναποφάσιστοι για τη συμμετοχή τους στους αγώνες, ενώ ομάδες όπως οι ΗΠΑ έχουν τονίσει ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα μέλη των αποστολών τους. Σύμφωνα και με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ψιθυρίζεται ότι κάποιες αθλητικές ομάδες θα πάρουν μαζί τους και τρόφιμα, καθώς υπολογίζεται ότι λόγω της μεγάλης ποσότητας (εξαιτίας της μόλυνσης) στεροειδών σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να βρεθούν άθελα τους και ντοπαρισμένοι!

Η ΔΟΕ από την πλευρά της στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα, ότι η μόλυνση που έχει η ατμόσφαιρα του Πεκίνου δεν είναι επιβλαβής για την υγεία των αθλητών αλλά παραδέχεται ότι οι επιδόσεις των αγωνιζομένων μπορεί να επηρεαστούν και ότι κάποια αθλητικά γεγονότα μπορεί να αναβληθούν, αν κριθεί απαραίτητο, γι’ αυτό και ήδη μελετώνται εναλλακτικά σχέδια. Άμεσα επηρεαζόμενοι αθλητές θεωρούνται αυτοί που θα υποστούν μια ώρα συνεχούς σωματικής καταπόνησης στο υψηλότερο φυσικά επίπεδο, δηλαδή, στα αγωνίσματα της ποδηλασίας, στον μαραθώνιο, στην κωπηλασία και στο τρίαθλο

nn_china1.jpgΑς μιλήσουμε επιστημονικά : κατά την άθληση, ο όγκος του αέρα που αναπνέουμε αυξάνεται κατά 20 φορές. Στα αθλήματα αντοχής ο αθλητής λαχανιάζει, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της αναπνοής πραγματοποιείται με το στόμα και παρακάμπτεται η σημαντική λειτουργία φιλτραρίσματος του αέρα που διενεργείται από τη μύτη.

Έτσι, στους πνεύμονες όσων αθλούνται εντός μολυσμένης ατμόσφαιρας, εισέρχεται αυξημένο ποσοστό ατμοσφαιρικών ρύπων.
Στους ρύπους αυτούς κυριαρχούν τα σωματίδια αιθάλης και τα οξείδια του αζώτου και του θείου, που μπορούν να προκαλέσουν βρογχόσπασμο (που εκδηλώνεται με βήχα κατά την άσκηση και δύσπνοια), λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ακόμη
και ιογενή μυοκαρδίτιδα. Στους πλέον επικίνδυνους όμως ρύπους συγκαταλέγεται το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον, που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και επομένως και τις επιδόσεις στους επαγγελματίες αθλητές.

Θα λάβουν λοιπόν μέτρα οι κινέζοι διοργανωτές πασχίζοντας να βγουν ασπροπρόσωποι. Κάποια από αυτά είναι:

· ΠΠροσωρινά μέτρα στις πόλεις που περιβάλλουν το Πεκίνο (Tianjin, Hebei, Inner Mongolia, Shanxi και Shandong) για να ελεγχθεί η σκόνη, το καυσαέριο των οχημάτων και οι βιομηχανικές εκπομπές ρύπων

· ΚΚλείσιμο ή υπολειτουργία για 15 μέρες των περισσότερων εργοστασίων στο Πεκίνο

· ΚΚλείσιμο1600 εργοστασίων καύσης κάρβουνου

· ΠΠεριορισμός της κίνησης στους δρόμους της πόλης κατά 1 εκατομμύριο οχήματα

Πάντως η κινεζική ηγεσία επιμένει ότι η περιβαλλοντική ρύπανση δεν πρόκειται να επισκιάσει τους Αγώνες και δηλώνει πως έχουν επενδυθεί 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια για μια «πράσινη ολυμπιάδα».

Αμέσως μετά, όμως, οι μηχανές του ασιατικού γίγαντα θα λειτουργήσουν ξανά στο «φουλ» για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος.

Επιπλέον, δεν έλειψαν πολλά επεισόδια λογοκρισίας από το κυβερνών κινεζικό κομμουνιστικό και αυταρχικό καθεστώς, όπου επιστήμονες και ειδικοί φιμώθηκαν, συμμετέχοντες σε πορείες για το περιβάλλον απειλήθηκαν, με αποκορύφωμα τον σάλο που έχει ξεσπάσει από δημοσίευμα των Financial Times ότι το Πεκίνο απέτρεψε τη δημοσίευση έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις καταστροφικές επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην Κίνα. Εξάλλου, το ένα τρίτο της έκθεσης φέρεται να λείπει, καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο για τις επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Στο κομμάτι που απουσιάζει υπήρχαν και κάρτες με τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων σε κάθε περιοχή.

Δεν είναι έκπληξη το ότι η μόλυνση είναι η αιτία για όλο και περισσότερες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Μόνον το 2006 έγιναν 60.000, κάτι που “τρομοκρατεί” τις αρχές.

Συμπεραίνοντας, τη δυσκαμψία της Κίνας προς την απόκτηση οικολογικής συνείδησης και οικολογικών πρακτικών πιστεύω ότι συνοψίζει η φράση του διαπρεπούς «πράσινου» κινέζου συγγραφέα Τάνγκ Σιγιανγκ «Η Δημοκρατία. Ή μάλλον, η έλλειψή της. Πως μπορείς να μιλάς για περιβαλλοντική προστασία όταν δεν υπάρχει δημοκρατία?»

Τέλος, κάποιοι σχολιάζουν ειρωνικά ότι το ζήτημα του επαναπρογραμματισμού αθλητικών γεγονότων εξαιτίας του μολυσμένου αέρα είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ολυμπιακή ιστορία!

Ας είμαστε υπομονετικοί για να δούμε θα επιβεβαιωθούν αυτοί που τώρα κατά το Πεκίνο εμφανίζονται ως φαρμακόγλωσσοι? Δεν μένει παρά να μας το αποδείξει η πραγματικότητα σε 2 μήνες περίπου από τωρα…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: