Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Τώρα και «πράσινες» επιχειρήσεις ανάμεσα στα «διαμάντια» του ελληνικού εμπορίου

Η Vestas Hellas Τεχνολογία Αιολικής Ενέργειας, και η Νεονάκης Α. Α.Ε.. βρέθηκαν στη 14η και στην 31η θέση αντίστοιχα, των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για το 2007.
Η Vestas Hellas, είναι θυγατρική της δανέζικης εταιρείας Vestas και δραστηριοποιείται στο χώρο των συστημάτων παραγωγής ρεύματος μέσω αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Stat Bank, στην Ελλάδα έχουν πουληθεί 408 τέτοια συστήματα, συνολικής ισχύος 353 MW. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Vestas Ηellas αύξησε τα προ φόρου κέρδη της κατά 507,47% από το 2004, ενώ ο κύκλος εργασιών της διευρύνθηκε κατά 267,71% το ίδιο διάστημα.
Όσον αφορά την εταιρεία Νεονάκης Α. Α.Ε., αυτή δραστηριοποιείται στο χώρο της εναλλακτικής διαχείρισης σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων από το 1960. Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας όμως «απογείωσε» η είσοδός της στον τομέα της ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Η Νεονάκης Α. Α.Ε. διαθέτει πρότυπες εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιείται απορρύπανση και ανακύκλωση παλαιών αυτοκινήτων, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ). Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προ φόρου κέρδη της επιχείρησης παρουσίασαν αύξηση 48.5% από το 2004, ενώ ο κύκλος εργασιών της διευρύνθηκε κατά 38,15% το ίδιο διάστημα.
Είναι γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τις «πράσινες» επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να αυξάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Vestas με συνολικό τζίρο για το 2005, 3,58 δισεκατομμύρια ευρώ, το μερίδιο του οποίου στην παγκόσμια αγορά υπολογίζεται σε 27,9%. Η οικολογία «πουλάει» και, όπως είναι φυσικό, οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την τάση της εποχής για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: