Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Μιανμάρ. Πώς και Γιατί...


Μήπως όλοι μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν και κατά πόσο είμαστε υπεύθυνοι για την τεράστια καταστροφή μιας ξεχασμένης χώρας?
Όχι μόνο επιτρέπουμε άνθρωποι να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες αλλά και χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία σπονσοράρουν το καθεστώς της Μιανμάρ αφού επενδύουν τεράστια ποσά με στόχο την δημιουργία κέντρων μελετών ατομικής ενέργειας και την διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο.
Η καθεαυτή όμως καταστροφή (κυκλώνας Ναργκίς )όπως υποστηρίζει ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ αποτελεί τρανό παράδειγμα των συνεπειών που έχουν οι συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Οι αυξανόμενες όμως θερμοκρασίες της επιφάνειας των υδάτων του Ειρηνικού και του Ατλαντικού είναι αυτές που γεννούν τους κυκλώνες ή τυφώνες. Με άλλα λόγια αυτές είναι υπεύθυνες για την ολοένα σφοδρότερη και συχνότερη εμφάνιση του φαινομένου. Ήδη από την δεκαετία του 1970 έχει παρατηρηθεί η ενδυνάμωση του φαινομένου. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως στο μέλλον οι τυφώνες θα γίνουν ισχυρότεροι με μεγαλύτερες μέγιστες ταχύτητες αέρα και ισχυρότερη βροχόπτωση.
Άραγε υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη ή είναι πια πολύ αργά????

Δεν υπάρχουν σχόλια: