Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Η Ολυμπιακή Φλόγα της ντροπής!


Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη…

Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.

Ναι, αλλά με τι κόστος;

Η Ολυμπιακή Φλόγα: το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, η αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα, η αιτία τόσο άγριων διαδηλώσεων, μαζικών συλλαλητηρίων, συλλήψεων για ανάρμοστη συμπεριφορά στην Κίνα, έχει άλλο ένα χαρακτηριστικό εξίσου σημαντικό: τη στιγμή που η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας τελειώσει θα έχουν παραχθεί περίπου 11 εκατομμύρια λίτρα διοξειδίου του άνθρακα. Πώς γίνεται, όμως, αυτό;

Η Φλόγα επισκέπτεται συνολικά 23 πόλεις μεταξύ των οποίων είναι και το Λονδίνο, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, η Μπανγκόγκ και το Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Επιτροπή του Πεκίνου, το ταξίδι αυτό καλύπτει 85.000 μίλια. Επομένως, πώς γίνεται η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές;

Σωστά το μαντέψατε: με αεροπλάνο. Ένα αεροπλάνο A330 της Air China, βαμμένο με το Ολυμπιακό σήμα και χρώμα. Αυτό το αεροπλάνο καίει 5,4 γαλόνια καύσιμης ύλης ανά μίλι. Αυτό μεταφράζεται σε 462.400 γαλόνια για ολόκληρο το ταξίδι. Η Earthlab υπολογίζει ότι κάθε γαλόνι καυσίμου που καίγεται παράγει 23,88 λίτρα διοξειδίου του άνθρακα, επομένως, με απλές μαθηματικές πράξεις υπολογίζεται ότι η μεταφορά της Φλόγας προσθέτει 11 εκατομμύρια λίτρα ή 5.500 τόνους άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ποσότητα που για να απορροφηθεί, σύμφωνα με τον Greg McPherson, Αμερικανό ερευνητή της δασικής υπηρεσίας, απαιτεί 122.000 ώριμα δέντρα!!

Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό!!!! Το αεροπλάνο δεν είναι το μόνο μέσο που χρησιμοποιείται στη μεταφορά της Φλόγας! Σε κάθε πορεία της, τη συνοδεύουν 8 αυτοκίνητα, 8 φορτηγά, 6 αυτοκίνητα αθλητικής χρησιμότητας και 6 μηχανές. Στο διοξείδιο του άνθρακα, λοιπόν, έρχεται να προστεθεί και το διοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο υπεύθυνο για την καταστροφή του όζοντος.

Εντούτοις, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 φαίνεται να το παίζουν…Κινέζοι όσον αφορά στη μόλυνση της χώρας, προκαλώντας διάφορα επικριτικά και ειρωνικά σχόλια, όπως το παρακάτω βίντεο που αποτελεί μια σατιρική κριτική απέναντι στην απάθεια τους:


Δεν υπάρχουν σχόλια: