Τετάρτη 28 Μαΐου 2008
Στατιστικά στοιχειά
Πάνω από 90 ανεξέλεγκτες χωματερές λειτουργούν μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης
Το περιεχόμενο 20.000 κάδων ανακύκλωσης καταλήγουν καθημερινά σε χωματερές
Κόστος συλλογής και διατήρησης των 2 εκατομμυρίων απορριμμάτων της Αθήνας ανέρχεται στα 160-200 εκατομμύρια ευρώ
Ο κάτοικος των Λιοσίων παράγει 40% λιγότερα σκουπίδια από αυτόν της Εκάλης
40% των δήμων διατηρεί παράνομες χωματερές πολλές εκ των οποίων διατηρούν παράνομο κύκλωμα διακίνησης σκουπιδιών
20 εκατομμύρια ευρώ ανταποδοτικό τέλος δίνει ο Δήμος Αθηνών στη χωματερή της Φυλής που δέχεται τα απορρίμματά του
200000 τόνοι είναι η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Από αυτούς ανακυκλώνονται λιγότερο από 44000 αριθμός που ικανοποιεί τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις
To κόστος μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων στο εξωτερικό ανέρχεται στα 1000 ευρώ τον τόνο
Επιτήδειοι θάβουν σε παράνομες χωματερές μπάζα έναντι 20 ευρώ τον τόνο, πετρελαιοειδή απόβλητα έναντι 50 ευρώ τον τόνο, νοσοκομειακά απόβλητα έναντι
70 ευρώ τον τόνο
Χωματερή: Σύντομα στη γειτονιά σας
Κι όμως... το Rally Acropolis θα περάσει μέσα από την Πάρνηθα!!!
Τι και αν κάηκαν πέρυσι το καλοκαίρι 30.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελάτης? Τι και αν σπάνια ζώα που διαβιούν στον εθνικό δρυμό, όπως το κόκκινο ελάφι βρήκαν τραγικό θάνατο?
Έπεται και συνέχεια! Οι διοργανωτές του ετήσιου rally acropolis που φιλοξενείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και αποσπά 60.000.000 θεατές παγκοσμίως( ήταν ένα από τα επιχειρήματα τους!) αποφάσισε φέτος να υπάρξει και μια ειδική διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί στην Πάρνηθα από Αυλώνα προς Βούτημα και Δερβενοχώρια. Το WWF χαρακτηριστικά αναφέρει:
“Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι διαδρομές έχουν χωροθετηθεί σε μη-καμένες περιοχές στις οποίες σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα ερευνητικά αποτελέσματα φαίνεται πως έχουν βρει καταφύγιο οι πληθυσμοί της πανίδας της περιοχής. Στους πληθυσμούς αυτούς ασκούνται ήδη έντονες πιέσεις από την οικιστική επέκταση, και η εν λόγω διοργάνωση όχι απλώς θα προσθέσει έναν ακόμα παράγοντα όχλησης, αλλά θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά και για την συνέχιση των ήδη υπαρχόντων παράνομων δραστηριοτήτων μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Πάρνηθα”.
Και προσθέτω εγώ, ότι οι χιλιάδες θεατές που θα καταφτάσουν με τα “φτιαγμένα” αυτοκίνητα τους θα διαταράξουν την φυσική ηρεμία του οικοσυστήματος και τα ζώα που προσπαθούν να συνέλθουν και να ανακάμψουν από την πληγή των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Ως “κλασσικοί έλληνες “ δυστυχώς πιστεύω πως δε θα σεβαστούμε το περιβάλλον που φιλοξενεί τον αγώνα και φεύγοντας θα εγκαταλείψουμε κάθε λογής σκουπιδάκι χωρίς την παραμικρή τύψη.
Τελικά μετά από πιέσεις και την κατακραυγή ακόμα και ΜΜΕ που έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα ο φορέας απαγόρευσε τελικά το πέρασμα των αγωνιστικών αυτοκινήτων από τη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, δηλαδή στα επίμαχα τέσσερα χιλιόμετρα. Η διοργανώτρια του ράλι ΕΛΠΑ, από την πλευρά της, παρά το γεγονός ότι θεωρεί αβάσιμες τις ανησυχίες του φορέα και της WWF, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει τη διεθνή διοργάνωση, αποφάσισε να μετατρέψει την ειδική διαδρομή σε απλή. Αυτό σημαίνει ότι τα 62 αυτοκίνητα θα περάσουν από το σημείο με κανονικές ταχύτητες!!! Δηλαδή θα ΠΕΡΑΣΟΥΝ και αυτό είναι που κρατάμε.
Τόσους χωματόδρομους έχει η χώρα μας, είναι ανάγκη να περάσει οπωσδήποτε από το Βούντημα και τα Σκούρτα;
Το ατυχές αυτής της πράξης είναι εμφανές. Μόνο εάν αφήσουμε το δάσος να ηρεμήσει θα προστατευτεί η φυσική αναγέννησή του. Μιλάμε για περιοχές πευκόφυτες που αναγεννώνται μόνες τους, αν ο άνθρωπος κρατήσει την απαιτούμενη απόσταση, και δεν αρχίσει την οικοδόμηση, τη βόσκηση, τα ράλι...
Τι παράδειγμα προσπαθούν να δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όταν μας προτρέπουν να σεβόμαστε το δρυμό αλλά παράλληλα να φέρνουμε τα αυτοκινιτητα μας και να κάνουμε τα γνωστά και μη εξαιρετέα στους λάτρεις των 4 τροχών “παντιλικια “?
Τα δάση, πόσο μάλλον τα προστατευόμενα δάση, όπως η Πάρνηθα που με απόφαση το 1961 το μεγαλύτερο μέρος της με εξαίρεση τις στρατιωτικές εγκαταστασεις,τα ορειβατικά καταφυγια,το Σανατόριο, το καζίνο και την πηγή Κανταλίδι, έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, δε θα έπρεπε με κανένα τρόπο να προσεγγίζονται ως ντεκόρ.
Ως ντεκόρ για το σπίτι του την προσεγγίζει ο καταπατητής δασικών εκτάσεων - ως ντεκόρ και οι συμμετέχοντες στο Ακρόπολις…
Αυτοκίνητα με... οικολογική συνείδηση
Το 1997 οι Ιάπωνες έκαναν την αρχή στην μαζική κατασκευή υβριδικών αυτοκινήτων δημιουργώντας για την εταιρία Toyota το μοντέλο Prius. Η αποδοχή του διαφορετικού αυτού αυτοκινήτου ξεπέρασε κάθε προσδοκία των κατασκευαστών ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο με τον οποίο οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν το περιβάλλον. Στη χώρα μας το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο ήρθε το 2003. Οι τολμηροί αγοραστές ήταν μόνο τρεις ενώ σήμερα έχουν φτάσει περίπου τους 1500.
1) Το κόστος για ένα υβριδικό αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο αλλά με ανάλογες επιδοτήσεις από το κράτος και εάν υπολογιστεί η οικονομία καύσιμου, ο οδηγός και το περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι.
2) Τα «ήπια» και πλήρως υβριδικά οχήματα επιτυγχάνουν μεγάλα οφέλη στην εξοικονόμηση καυσίμου.
3) Παρά το γεγονός ότι τα παρόντα υβριδικά οχήματα δεν φορτίζονται με εξωτερικά μέσα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν εξωτερικά φορτιζόμενα υβριδικά οχήματα (Plug-In hybrid).
4) Μερικά από τα πιο σύγχρονα υβριδικά αυτοκίνητα πωλούνται ως υψηλού σχεδιασμού και επιδόσεων παραλλαγές των συμβατικών αυτοκινήτων.
5) Τα υβριδικά οχήματα εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τα αντίστοιχα συμβατικά οχήματα.
6) Τα υβριδικά αυτοκίνητα απολαμβάνουν φορολογικής και άλλης μορφής απαλλαγές με στόχο την ευρύτερη διάδοσή τους στην αγορά, πράγμα που τα καθιστά "φορολογικά" αρκετά πιο επιθυμητά από τα άλλα αυτοκίνητα.
7) Οι προδιαγραφές των υβριδικών αυτοκινήτων υπερκαλύπτουν όλες τις απαιτήσεις του καταναλωτή τόσο στην σχέση απόδοση - αξία αγοράς, όσο και απόδοση - λειτουργικό κόστος και φυσικά αξία αγοράς – απόσβεση.
8) Τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν καινοτομία, είναι δε εξέλιξη της μηχανικής απόδοσης του αυτοκινήτου, σεβασμός στην τσέπη μας και φυσικά στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας μας τα υβριδικά αυτοκίνητα:
· Δεν έχουν τέλη ταξινόμησης
· Κυκλοφορούν στον Δακτύλιο
· Δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας
Αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης γίνονται επιδοτήσεις προς τους κατόχους υβριδικών οχημάτων:
Στην Αυστρία, το ΦΠΑ μειώνεται στο μισό. Επίσης, υπάρχει επιδότηση μέχρι 15%, απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφοριακές διευκολύνσεις και μειωμένα ασφάλιστρα.
Στην Ιταλία επιδοτούνται μέχρι και το 65% της διαφοράς τιμής. Απαλλάσσονται επίσης από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας.
Στην Ολλανδία έχουν απαλλαγεί πλήρως από τη φορολογία, γεγονός που σημαίνει ότι είναι φθηνότερα περίπου 7.000 - 8.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται επιπλέον μειωμένος ΦΠΑ και απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας.
Στο Βέλγιο, τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση μέχρι 4.000 ευρώ και κυκλοφοριακές διευκολύνσεις.
Στη Γαλλία, επιδοτούνται μέχρι 3.800 ευρώ, απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφοριακές διευκολύνσεις.
Στη Βρετανία πληρώνουν μειωμένους φόρους, ενώ παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο δακτύλιο του Λονδίνου.
Υβριδικά όμως δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά οχήματα αλλά έχουν κυκλοφορήσει και υβριδικά ταξί αλλά και λεωφορεία.
Προσφάτως, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης(όπου κυκλοφορούν περίπου 13000 ταξί όσα και στην Αθήνα!)ανακοίνωσε την σταδιακή αντικατάσταση όλων των ταξί της πόλης με υβριδικά, ενώ από το 2009 μόνο υβριδικά ταξί θα επιτρέπονται. Ήδη κυκλοφορούν τέτοια, όχι και τόσο «περίεργα» οχήματα.
Ακόμη,από το 2004 κυκλοφορούν σε πολλές πόλεις του κόσμου και υβριδικά λεωφορεία που εξασφαλίζουν 90% λιγότερους ρύπους και 60% οικονομία καυσίμων. Η ηχορύπανση που προκαλούν είναι ίδια με αυτή ενός επιβατικού αυτοκινήτου και η επιτάχυνση τους 50% γρηγορότερη από ένα κανονικό λεωφορείο.
Υπάρχουν ήδη πολλές εταιρίες που κατασκευάζουν υβριδικά αυτοκίνητα όπως οι: Toyota, Honda, Nissan, Ford, Mazda κλπ αλλά και άλλες των οποίων τα υβριδικά μοντέλα θα κυκλοφορήσουν σύντομα όπως οι: Porche, BMW, Mercedes, Peugeot κλπ
Εφόσον λοιπόν δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το αυτοκίνητο μας (αφού σε κάθε ελληνική οικογένεια αναλογούν τρία αυτοκίνητα) ας επιλέξουμε όλοι ένα αυτοκίνητο με οικολογική συνείδηση!
Γνωρίζετε το "Greenbuilding";
ΘΑ ΟΦΕΛΗΣΕΙ ΑΡΑΓΕ; Ίσως αναρωτηθούν πολλοί..
Αναμφισβήτητα θα οφελήσει. Αποτελεί μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση των οργανισμών, καθώς εξοικονομούν ενέργεια , μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, προβάλλοντας ένα υπεύθυνο επιχειρηματικό-οικολογικό πνεύμα στους πελάτες τους!
Μη διστάσετε να το προτείνετε στην εταιρεία που εργάζεστε, μπορεί και να σας λατρέψουν!
Τρίτη 27 Μαΐου 2008
Πυρηνική Ενέργεια: Τα υπέρ και τα κατά
Πράσινη, φθηνή, ασφαλής και καθαρή την χαρακτηρίζει το πυρηνικό λόμπι. Είναι η λύση στην ενεργειακή κρίση και η απάντηση στις κλιματικές αλλαγές, λένε.
Επικίνδυνη και ρυπογόνα την χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι και οι οικολογικές οργανώσεις. Δεν είναι λύση αλλά ένα ακόμα πρόβλημα, τονίζουν εμφατικά.
Ποια είναι όμως η αλήθεια για την πυρηνική ενέργεια:
Στις κλιματικές αλλαγές: Κατά την παραγωγή της οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ελάχιστες και είναι το μόνο μέσο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ενεργειακών πόρων. Βέβαια ένα πυρηνικό εργοστάσιο εκπέμπει περισσότερη θερμότητα στο περιβάλλον από ένα συμβατικό εργοστάσιο ίσης ισχύς.
Στο θέμα του κόστους: Το κόστος παραγωγής της πυρηνικής κιλοβατώρας είναι χαμηλό. Δεν υπολογίζεται βέβαια το υπέρογκο κόστος των ασφαλίστρων που καταβάλλονται για την μεταφορά του φορτίου, αλλά και αυτό της διαχείρισης παλαιών αντιδραστήρων.
Η απόσταση: Η υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πυρηνικό κλοιό αφού οι γειτονικές της χώρες έχουν πυρηνικούς σταθμούς, συνεπώς σε περίπτωση ατυχήματος, η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα. Δεν υπολογίζουν βέβαια πως η εγγύτητα σε ένα εργοστάσιο πυρηνική ενέργειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι η απόσταση 50 χιλιομέτρων προκαλεί τετραπλάσιες επιπτώσεις από περιοχή που βρίσκεται στα 100 χιλιόμετρα.
Στην ασφάλεια: Οι περισσότεροι συμφωνούν πως τα επίπεδα ασφαλείας είναι σήμερα πολύ υψηλά, χωρίς βέβαια να μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως αποκλείονται τυχόν ατυχήματα
Στο θέμα των αποβλήτων και των εκπομπών: Καμιά χώρα δεν έχει βρει αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ούτε μπορεί να μειωθεί η εκπομπή ραδιενεργών αερίων . Τα αποτελέσματα από την χρήση της φαίνονται σε βάθος χρόνου, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη και καθαρή ενέργεια.
Πεκίνο 2004: οι πιο επικίνδυνοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία;
Η Κίνα της εκρηκτικής ανάπτυξης θυσιάζει την περιβαλλοντική καθαριότητα για χάρη της οικονομικής ευρωστίας, καθώς επενδύει και ρίχνει όλο της το βάρος στη βιομηχανία και κυρίως στη βαριά.
Βεβαίως το ανάλογο κόστος πέφτει και επιφορτίζεται στην καμπούρα της κινεζικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα το Πεκίνο (κινέζικη πρωτεύουσα) απολαμβάνει μια θλιβερή! τιμητική διάκριση, καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων του πλανήτη!!! Επιπλέον, άλλο ένα βραβείο για κλάματα απονέμεται στην Κίνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το γεγονός ότι δέκα από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, οι επτά (7) είναι πόλεις της Κίνας.
Αποτελέσματα; Τα ΓΝΩΣΤΑ:
- όξινη βροχή (από την ανεξέλεγκτη καύση άνθρακα)
- ανυπολόγιστη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα και μολυσμένα τρόφιμα
- όξυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου
- πολλά κρούσματα καρκίνου
- Πρόωροι θάνατοι 400.000 περίπου κινέζων ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
- Και η έρημος Gobi, η οποία αυξάνεται κατά 1900 τετραγωνικά μίλια κάθε χρόνο, πλησιάζοντας ολοένα το Πεκίνο
Αφού, λοιπόν, ανέλαβαν οι κινέζοι την Ολυμπιάδα του 2008, για να γίνουν και αυτοί κοσμοπολίτες και high class έπεσαν με τα μούτρα στις κατασκευές, από στάδια μέχρι νέους δρόμους και ουρανοξύστες, φορτώνοντας κι άλλο τον ήδη «σε κακά χάλια» αέρα.
Όμως, λόγω της διεθνούς κατακραυγής μεγάλο θέμα τέθηκε για να φροντίσει ιδιαιτέρως το φλέγον περιβαλλοντικό της θέμα, ώστε τις ημέρες των αγώνων η ατμόσφαιρα στο Πεκίνο να είναι καθαρή. Μέχρι και ειδική μελέτη εκπονήθηκε με τίτλο «Ποιότητα του Αέρα στη Διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008». Τι να σου κάνουν όμως μερικές χιλιάδες δεντράκια, λουλουδάκια και γρασίδι, όταν η κατάσταση έχει ξεφύγει..?
Οι φωτογραφίες που κυριαρχούν στα ΜΜΕ όλου του πλανήτη, παρουσιάζουν ένα Πεκίνο τυλιγμένο στη σκόνη και στο νέφος, όπου δεν μπορείς να δεις τίποτα στα 500 μέτρα. Άσε που τον Αύγουστο που θα διεξαχθούν οι Αγώνες δεν θα μπορεί να επιβιώσει ούτε κατσαρίδα από τις υψηλές θερμοκρασίες, το φωτοχημικό νέφος και την απουσία ανέμου!
Την ίδια ώρα διάσημοι αθλητές, όπως ο Χαϊμέ Γκεμπρεσελασιέ ( ο γρηγορότερος δρομέας του Μαραθωνίου, που ταλαιπωρείται από άσθμα) δηλώνουν αναποφάσιστοι για τη συμμετοχή τους στους αγώνες, ενώ ομάδες όπως οι ΗΠΑ έχουν τονίσει ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα μέλη των αποστολών τους. Σύμφωνα και με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ψιθυρίζεται ότι κάποιες αθλητικές ομάδες θα πάρουν μαζί τους και τρόφιμα, καθώς υπολογίζεται ότι λόγω της μεγάλης ποσότητας (εξαιτίας της μόλυνσης) στεροειδών σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να βρεθούν άθελα τους και ντοπαρισμένοι!
Η ΔΟΕ από την πλευρά της στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα, ότι η μόλυνση που έχει η ατμόσφαιρα του Πεκίνου δεν είναι επιβλαβής για την υγεία των αθλητών αλλά παραδέχεται ότι οι επιδόσεις των αγωνιζομένων μπορεί να επηρεαστούν και ότι κάποια αθλητικά γεγονότα μπορεί να αναβληθούν, αν κριθεί απαραίτητο, γι’ αυτό και ήδη μελετώνται εναλλακτικά σχέδια. Άμεσα επηρεαζόμενοι αθλητές θεωρούνται αυτοί που θα υποστούν μια ώρα συνεχούς σωματικής καταπόνησης στο υψηλότερο φυσικά επίπεδο, δηλαδή, στα αγωνίσματα της ποδηλασίας, στον μαραθώνιο, στην κωπηλασία και στο τρίαθλο
Έτσι, στους πνεύμονες όσων αθλούνται εντός μολυσμένης ατμόσφαιρας, εισέρχεται αυξημένο ποσοστό ατμοσφαιρικών ρύπων.
Στους ρύπους αυτούς κυριαρχούν τα σωματίδια αιθάλης και τα οξείδια του αζώτου και του θείου, που μπορούν να προκαλέσουν βρογχόσπασμο (που εκδηλώνεται με βήχα κατά την άσκηση και δύσπνοια), λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ακόμη και ιογενή μυοκαρδίτιδα. Στους πλέον επικίνδυνους όμως ρύπους συγκαταλέγεται το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον, που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και επομένως και τις επιδόσεις στους επαγγελματίες αθλητές.
Θα λάβουν λοιπόν μέτρα οι κινέζοι διοργανωτές πασχίζοντας να βγουν ασπροπρόσωποι. Κάποια από αυτά είναι:
· ΠΠροσωρινά μέτρα στις πόλεις που περιβάλλουν το Πεκίνο (Tianjin, Hebei, Inner Mongolia, Shanxi και Shandong) για να ελεγχθεί η σκόνη, το καυσαέριο των οχημάτων και οι βιομηχανικές εκπομπές ρύπων
· ΚΚλείσιμο ή υπολειτουργία για 15 μέρες των περισσότερων εργοστασίων στο Πεκίνο
· ΚΚλείσιμο1600 εργοστασίων καύσης κάρβουνου
· ΠΠεριορισμός της κίνησης στους δρόμους της πόλης κατά 1 εκατομμύριο οχήματα
Πάντως η κινεζική ηγεσία επιμένει ότι η περιβαλλοντική ρύπανση δεν πρόκειται να επισκιάσει τους Αγώνες και δηλώνει πως έχουν επενδυθεί 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια για μια «πράσινη ολυμπιάδα».
Αμέσως μετά, όμως, οι μηχανές του ασιατικού γίγαντα θα λειτουργήσουν ξανά στο «φουλ» για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος.
Επιπλέον, δεν έλειψαν πολλά επεισόδια λογοκρισίας από το κυβερνών κινεζικό κομμουνιστικό και αυταρχικό καθεστώς, όπου επιστήμονες και ειδικοί φιμώθηκαν, συμμετέχοντες σε πορείες για το περιβάλλον απειλήθηκαν, με αποκορύφωμα τον σάλο που έχει ξεσπάσει από δημοσίευμα των Financial Times ότι το Πεκίνο απέτρεψε τη δημοσίευση έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις καταστροφικές επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην Κίνα. Εξάλλου, το ένα τρίτο της έκθεσης φέρεται να λείπει, καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο για τις επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Στο κομμάτι που απουσιάζει υπήρχαν και κάρτες με τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων σε κάθε περιοχή.
Δεν είναι έκπληξη το ότι η μόλυνση είναι η αιτία για όλο και περισσότερες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Μόνον το 2006 έγιναν 60.000, κάτι που “τρομοκρατεί” τις αρχές.
Συμπεραίνοντας, τη δυσκαμψία της Κίνας προς την απόκτηση οικολογικής συνείδησης και οικολογικών πρακτικών πιστεύω ότι συνοψίζει η φράση του διαπρεπούς «πράσινου» κινέζου συγγραφέα Τάνγκ Σιγιανγκ «Η Δημοκρατία. Ή μάλλον, η έλλειψή της. Πως μπορείς να μιλάς για περιβαλλοντική προστασία όταν δεν υπάρχει δημοκρατία?»
Τέλος, κάποιοι σχολιάζουν ειρωνικά ότι το ζήτημα του επαναπρογραμματισμού αθλητικών γεγονότων εξαιτίας του μολυσμένου αέρα είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ολυμπιακή ιστορία!
Ας είμαστε υπομονετικοί για να δούμε θα επιβεβαιωθούν αυτοί που τώρα κατά το Πεκίνο εμφανίζονται ως φαρμακόγλωσσοι? Δεν μένει παρά να μας το αποδείξει η πραγματικότητα σε 2 μήνες περίπου από τωρα…!
Δευτέρα 26 Μαΐου 2008
ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Σκοτώνουν φάλαινες χωρίς έλεος!
Ποιος ήταν όμως ο τελικός προορισμός τόσου κρέατος; H Greenpeace επισκέφθηκe εστιατόρια σε διάφορες περιοχές του Τόκιο, ζητώντας "ιδιαίτερο" κρέας και χρησιμοποιώντας κρυμμένες κάμερες για να καταγράψει τις αντιδράσεις. Οι υποψίες τους δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Οι περισσότεροι από τους εμπόρους και ιδιοκτήτες επιβεβαίωσαν ότι ανέμεναν παράδοση κρέατος φάλαινας από τη φετινή "έρευνα". Διασταυρωμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοί του πληρώματος καθώς και ανώτεροι υπάλληλοι της εταιρίας Kyodo Spendakou κλείνουν τα μάτια στην κλοπή του κρέατος φάλαινας εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει μάλιστα κατάθεση ότι οι αξιωματούχοι του Ινστιτούτου Κητώδους Έρευνας (ICR, η αντιπροσωπεία που εκτελεί την "επιστημονική έρευνας" στο Nisshin Maru) πιθανότατα γνωρίζουν για τις κλοπές. Η Greenpeace παρέδωσε ήδη τα στοιχεία, μαζί και το κλεμμένο κρέας φάλαινας στο γραφείο του εισαγγελέα στο Τόκιο, ζητώντας μια πλήρη δημόσια έρευνα ώστε να αποκαλυφθεί η αδικαιολόγητη όσο και βάναυση αυτή πρακτική των Ιαπώνων επιχειρηματιών.
Το μέγεθος του προβλήματος καθίσταται περισσότερο ορατό αν αναλογιστούμε πως τις τελευταίες δεκαετίες, οι συνέπειες της φαλαινοθηρίας στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Για περισσότερα από τετρακόσια χρόνια μερικές μόνο παράκτιες κοινότητες σκότωναν 150 περίπου φάλαινες κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας δίχτυα. Η τεχνολογική όμως πρόοδος που οδήγησε σε ανακαλύψεις όπως αυτή των εκρηκτικών καμακιών, έβαλε τέλος στην αλιεία με δίχτυα με αποτέλεσμα το 1907 να σκοτώνουν περισσότερες από 1.000 φάλαινες. Τη στιγμή που μιλάμε, οι ακτές της Ιαπωνίας έχουν σχεδόν στερέψει από φάλαινες, ενώ ακριβώς το γεγονός ότι είναι πλέον δυσεύρετες, τις καθιστά το πλουσιότερο έδεσμα της Άπω Ανατολής.
Την ώρα λοιπόν που ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS, το ερώτημα που παραμένει είναι το εξής: Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική άγριας και παράνομης εξολόθρευσης των ζώων, που πληρώνουν με την εξαφάνισή τους το αντίτιμο της ύπαρξής τους σε έναν κόσμο, που επιδιώκει να εμπορευματοποιήσει κάθε πτυχή της φύσης προς όφελός του; Ως πότε όλα θα υποτάσσονται στο βωμό του κέρδους; Πότε θα έρθει εκείνη η ώρα που θα πάψει ο άνθρωπος να λειτουργεί τόσο ασυνείδητα και αφελέστατα; Διότι η φύση εκδικείται, αυτό είναι προφανές. Καις τα δάση; Δεν έχεις οξυγόνο. Ρυπαίνεις το περιβάλλον; Υποφέρεις. Σκοτώνεις τα ζώα; Διαταράσσεις την τροφική αλυσίδα, ΜΕΡΟΣ της οποίας και όχι ΑΡΧΩΝ της οποίας, είσαι και ΕΣΥ. Όλες μας οι πράξεις απέναντι στο περιβάλλον μας αφορούν, καθώς και οι συνέπειές τους, αργά η γρήγορα, θα φτάσουν και στη δική μας πόρτα. Και τότε θα είναι πολύ αργά να κάνουμε οτιδήποτε…
Σάββατο 24 Μαΐου 2008
Τώρα και «πράσινες» επιχειρήσεις ανάμεσα στα «διαμάντια» του ελληνικού εμπορίου
Η Vestas Hellas, είναι θυγατρική της δανέζικης εταιρείας Vestas και δραστηριοποιείται στο χώρο των συστημάτων παραγωγής ρεύματος μέσω αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Stat Bank, στην Ελλάδα έχουν πουληθεί 408 τέτοια συστήματα, συνολικής ισχύος 353 MW. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Vestas Ηellas αύξησε τα προ φόρου κέρδη της κατά 507,47% από το 2004, ενώ ο κύκλος εργασιών της διευρύνθηκε κατά 267,71% το ίδιο διάστημα.
Όσον αφορά την εταιρεία Νεονάκης Α. Α.Ε., αυτή δραστηριοποιείται στο χώρο της εναλλακτικής διαχείρισης σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων από το 1960. Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας όμως «απογείωσε» η είσοδός της στον τομέα της ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Η Νεονάκης Α. Α.Ε. διαθέτει πρότυπες εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιείται απορρύπανση και ανακύκλωση παλαιών αυτοκινήτων, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ). Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προ φόρου κέρδη της επιχείρησης παρουσίασαν αύξηση 48.5% από το 2004, ενώ ο κύκλος εργασιών της διευρύνθηκε κατά 38,15% το ίδιο διάστημα.
Είναι γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τις «πράσινες» επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να αυξάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Vestas με συνολικό τζίρο για το 2005, 3,58 δισεκατομμύρια ευρώ, το μερίδιο του οποίου στην παγκόσμια αγορά υπολογίζεται σε 27,9%. Η οικολογία «πουλάει» και, όπως είναι φυσικό, οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την τάση της εποχής για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
«Γιατί κλαίει το emo-οικολόγος; Επειδή στην Ελλάδα, το περιβάλλον emo-ρραγεί...»
Υπολογίζεται ότι συνολικά η χώρα μας είναι υπόλογη για 240 υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις οποίες οι 39 αφορούσαν μέχρι τα τέλη Μαρτίου στον τομέα του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη η Ελλάδα είναι έκτη σε κατάταξη σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις που εκκρεμούν για το περιβάλλον.
Μερικές από τις «πράσινες» πληγές της Ελλάδας είναι οι ακόλουθες :
1) Προστασία και διαχείριση υδάτων. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εφαρμόζει –ως όφειλε- την κοινοτική οδηγία για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων της. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η χώρα μας παραβίασε την οδηγία που προβλέπει ότι κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οφείλει να εξασφαλίζει ότι για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού αναλαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές η ανάλυση των χαρακτηριστικών της, η ανάλυση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κατάσταση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων και η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος, κάτι που η χώρα μας δεν έπραξε ποτέ. Στην πράξη τα ποτάμια, οι λίμνες και οι θάλασσες αντιμετωπίζονται συχνά ως υποδοχείς βιομηχανικών και γεωργικών απόβλητων. Ας σημειωθεί, ότι έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις στις ευαίσθητες υδάτινες ζώνες αλλά παραμένουν τουλάχιστον οκτώ, μεταξύ των οποίων ο Παγασητικός και ο Αργολικός.
2) Σκουπίδια. Η μοναδική νόμιμη χωματερή της Αττικής στα Άνω Λιόσια έχει κορεστεί από χρόνια. Προσπαθώντας να δώσει μια λύση στη διαχείριση των απορριμάτων της πρωτεύουσας, η πολιτεία αποφάσισε την κατασκευή τριών ΧΥΤΑ στη Φυλή, την Κερατέα και το Γραμματικό, αλλά η υλοποίησή τους παρεμποδίστηκε λόγω των προσφυγών που ασκήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, οι ελληνικές αρχές ενέκριναν την κατασκευή προσωρινής χωματερής στη ζώνη που προβλέπεται για το δεύτερο στάδιο της χωματερής στην περιοχή Φυλή-Σκαλιστήρι («Σκαλιστήρι-β’ φάση»). Ωστόσο, όπως προέκυψε από αυτοψία των υπηρεσιών της νομαρχίας Δυτικής Αττικής, ο ΧΥΤΑ Φυλής λειτουργεί χωρίς να πληρούνται οι απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Αποτέλεσμα : αναφλέξεις και τοξικές πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας.
3) Κορώνεια. Το 1995 η λίμνη Κορώνεια γέμισε νεκρά ψάρια. Το 2002 η λίμνη ξεράθηκε εντελώς και το 2007 χιλιάδες πουλιά βρέθηκαν νεκρά στις όχθες της. Ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας, για την προστασία του οποίου έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια από το Δημόσιο και την Ε.Ε., εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικότατο πρόβλημα : έχει σε μεγάλο μέρος αποξηρανθεί για να καλλιεργηθεί, δέχεται τοξικά και λύματα, υπεραντλείται από παράνομες γεωτρήσεις. Δύο «σχέδια σωτηρίας» της λίμνης έχουν έως σήμερα εγκριθεί (1998,2005) χωρίς να έχουν αποδώσει καρπούς. Το θέμα βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Κομισιόν.
4) Ασωπός. Ο ποταμός Ασωπός ρυπαίνεται αδιάλλειπτα τα τελευταία 40 χρόνια από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων. Η πρακτική αυτή, η οποία αντλεί τη νομιμότητά της από ένα προεδρικό διάταγμα του ’69, έχει οδηγήσει στην καταστροφή του οικοσυστήματος του ποταμού. Επιπλέον έχουν ρυπανθεί και τα υπόγεια νερά, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική έως επικίνδυνη η κατάσταση του πόσιμου νερού στο δήμο Οινοφύτων, που υδρεύεται από γεωτρήσεις.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι έχει εντείνει τους ελέγχους και έχει επεκτείνει τη ζώνη τους έως τη Θήβα και τις εκβολές του Ασωπού. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η παραπομπή γι’αυτό το ζήτημα βρίσκεται προ των πυλών.
5) Αχελώος. Η εκτροπή του Αχελώου για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου είναι ένα έργο που εξαγγέλθηκε πριν από 40 χρόνια και αποτελεί έκτοτε σημείο τριβής στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Σήμερα έχει κατασκευαστεί ένα μεγάλο μέρος του έργου, με κόστος που κυμαίνεται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει ότι οι υπόλοιπες εργασίες θα ολοκληρωθούν σε μια τριετία.
Το έργο έχει μπλοκαριστεί πέντε φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξαιτίας των δυσθεώρητων περιβαλλοντικών του επιπτώσεων. Προκειμένου να διασκεδάσει τις αντιδράσεις και να παρακάμψει τα νομικά προβλήματα, το κράτος αποφάσισε τη μερική (και όχι ολική) εκτροπή του ποταμού, ενώ προβάλλει πλέον την αναγκαιότητα του έργου για την ύδρευση των θεσσαλικών πόλεων έναντι της άρδευσης του κάμπου.
Η Επιτροπή έχει ενστάσεις για ζητήματα, όπως η συμβατότητα της εκτροπής με την οδηγία για την προστασία των υδάτων και τη διαφύλαξη της νομικής προστασίας των πολιτών, λόγω της παράκαμψης του ΣτΕ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικό. Η υπόθεση όμως για την Ένωση παραμένει ανοικτή.
Άλλα επί μέρους ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο σε αρμόδιους και μη, αποτελούν τα αποχετευτικά έργα και οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού σε Ανατολική Αττική και Θριάσιο, η δημιουργία ζωνών προστασίας των πτηνών, η απάντληση των καυσίμων του Sea Diamond αλλά και η ανέλκυση του ίδιου του πλοίου μετά το ναυάγιο στη Σαντορίνη τον περασμένο Απρίλη, καθώς και το διογκούμενο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ειδικά στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Τρίτη 20 Μαΐου 2008
Συνέντευξη από τον Δημήτρη Ιμπραήμ στέλεχος της Greenpeace.
- Πείτε μας μερικά απλά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να προστατέψει το περιβάλλον.
- Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι κλιματικές αλλαγές είναι το μεγαλύτερο και το πιο επείγον περιβαλλοντικό πρόβλημα, οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές οι οποίες προκαλούν σημαντικές αλλαγές. Από πολύ μικρά πράγματα όπως το να μην ξεχνάμε τα φώτα αναμμένα, να τοποθετήσουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας, έως και πιο σύνθετα όπως το να βελτιώσουμε το σπίτι που ζούμε ώστε αυτό να έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες.
- Μέσω της ατομικής επαγρύπνησης μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλους στόχους ή αυτό είναι ουτοπικό;
- Ουτοπικό δεν είναι σε καμία περίπτωση. Μαζί με την πρωτοβουλία του καθενός χρειάζεται συνεργασία με την πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε πολίτης με την δική του καθημερινή δράση να σώσει τον πλανήτη. Χρειάζεται συλλογική δράση αφενός και αφετέρου πολιτική βούληση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές.
- Μιας και μιλήσατε για την δράση της πολιτείας, τι πρέπει να συμβεί ώστε να μειωθούν οι ρύποι και η Ελλάδα για να «ξαναμπεί» στο πρωτόκολλο του Κιότο;
- Καταρχήν να διευκρινίσω ότι η Ελλάδα δεν αποβλήθηκε από το πρωτόκολλο του Κιότο. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει προσωρινά αποβληθεί από τους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο. Δεν προβλέπεται ποινή, είναι μια συμφωνία κοινή την οποία έχουμε αποδεχτεί και δεν γίνεται να φύγουμε παρά μόνο εάν το θελήσουμε. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες βάσει πρωτοκόλλου του Κιότο μπορεί να αυξήσει μέχρι το 2010 τις εκπομπές ρύπων κατά 25% σε σχέση με το 1990. Το 2006 ήμασταν στο 24.6%. Εάν δεν αναλάβουμε δράση σήμερα αναμένεται να φτάσουμε κοντά στο 35%. Και αυτό επειδή πρώτον αγνοούμε την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα αυξάνει την κατανάλωση κατά 4% κάθε χρόνο την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη ο στόχος είναι μείωση κατά 20%. Δεύτερον αγνοούμε κάθε είδος ανανεώσιμης πηγής ενέργειας : Αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, βιομάζα. Έχουμε στα στόχο το 20% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ως το 2010. Σήμερα παράγεται κοντά στο 10%. Αυτό οφείλεται σε γραφειοκρατικά εμπόδια που βγάζει η ίδια η κυβέρνηση. Τρίτον σχεδιάζεται σε πολλά σημεία της χώρας η κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Μια τέτοια προοπτική καταστρέφει την όποια δικιά μας προοπτική να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
- Πως εξηγείται ο πόλεμος της Greenpeace ενάντια στην πυρηνική ενέργεια την ίδια στιγμή που, παρά τα αρκετά μειονεκτήματα της, είναι μια από τις λίγες ρεαλιστικές λύσεις εναλλακτικής ενέργειας που υποστηρίζεται πια και από οικολογικά κινήματα;
- Η πυρηνική ενέργεια είναι μη αποδεκτή λύση για τους πολλούς λόγους : Καταρχήν ας μιλήσουμε τεχνοκρατικά. Δεν υπάρχει καμία εταιρία στον πλανήτη η οποία μπορεί να αναλάβει το κόστος της κατασκευής, της παραγωγής, της λειτουργίας της διαχείρισης και στο τέλος της αποσυναρμολόγησης πυρηνικού σταθμού, χωρίς τεράστια δάνεια από διεθνής τράπεζες και κρατικές επιδοτήσεις. Στην ουσία η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή και μη αποδοτική. Στο περιβαλλοντολογικό κομμάτι ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ποτέ δεν μπορεί να συμβεί πυρηνικό ατύχημα; Επίσης δεν έχει βρεθεί λύση για τα πυρηνικά απόβλητα. Αυτό που συμβαίνει αυτή τι στιγμή είναι θάψιμο κάτω από το έδαφος. Μέρος των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Αυτά τα πυρηνικά απόβλητα είναι ελεύθερα στη μαύρη αγορά. Έτσι ενισχύεται η παγκόσμια ανασφάλεια. Άλλο θέμα είναι τα πυρηνικά ατυχήματα που γίνονται κάθε μέρα και δεν τα ακούμε. Πρόσφατα έγιναν στην Ισπανία, στην Σουηδία και στην Βουλγαρία. Στο site της Greenpeace(www.greenpeace.org/greece) μπορείς να διαλέξεις οποιαδήποτε μέρα του χρόνου και θα βρεις για καθεμία ένα πυρηνικό ατύχημα που έχει συμβεί. Γιατί να ψάχνουμε λοιπόν λύσεις στα πυρηνικά; Η λύση είναι εδώ και είναι καθαρή : οι ανανεώσιμες πηγές.
- Όμως οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι οι πλέον αποδοτικές, είναι ένας αντίλογος που ακούγεται συχνά.
- Κανείς δεν λέει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι εξοικονόμηση ενέργειας και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές μπορούμε να αποτρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές. Σε μία έκθεση με τίτλο «ενεργειακή επανάσταση» αποδείξαμε ότι ως το 2050 με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 50% και να καλύψουμε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.
- Η οικολογία είναι και πολιτικό ζήτημα. Ταυτίζεται η Greenpeace με τις θέσεις των κομμάτων που οικειοποιούν το οικολογικό κίνημα όπως ο «ΣΥ.ΡΙΖ.Α» η οι «Οικολόγοι πράσινοι»;
- Ταύτιση απόψεων δεν μπορεί να υπάρχει με κανένα πολιτικό κόμμα. Σημεία που να συμφωνούμε μπορούμε να βρούμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως και σημεία που είμαστε και τελείως αντίθετοι. Ταύτιση δράσης όμως δεν μπορεί να υπάρξει. Η Greenpeace ασχολείται με 6-7 ζητήματα και έχει την δική της ατζέντα. Δουλειά μας είναι να πιέζουμε τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση για να παίρνουν σωστές αποφάσεις για το περιβάλλον.
- Πόσο δύσκολο είναι για τον Έλληνα πολίτη να αποκτήσει πλήρη οικολογική συνείδηση και τι προόδους έχει κάνει ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια που το κίνημα έχει γίνει της «μόδας»;
- Είναι αλήθεια ότι το περιβαλλοντικό ζήτημα έχει γίνει της μόδας, δηλαδή όλοι πουλάνε λίγο περιβάλλον, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει μπει βαθιά στη συνείδησή μας. Είναι δύσκολο να πεις στον Έλληνα να μην παίρνει το αυτοκίνητο για να πάει στο περίπτερο ή την Ελληνίδα νοικοκυρά να μη χρησιμοποιεί χλωρίνη αλλά πράσινο σαπούνι ή ξύδι ή άλλα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον πολίτη από την άλλη γιατί δεν έχει σωστή ενημέρωση.
- Η στάση της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι σαφής εδώ και χρόνια. Τι προτείνετε στους καταναλωτές για να ξεχωρίζουν και να αποφεύγουν τα τρόφιμα αυτά;
- Υπάρχει νομοθεσία Ευρωπαϊκή, άρα και Ελληνική η οποία υποχρεώνει μια εταιρία αν έχει προϊόντα με μεταλλαγμένα προϊόντα να το αναγράφει πάνω σε αυτά. Υπάρχει βέβαια και παράθυρο του νόμου. Στα ζωικά προϊόντα υποχρέωση αναγραφής δεν υπάρχει. Η Ελλάδα βέβαια είναι σε καλό επίπεδο. Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν μπει ακόμα στην Ελληνική αγορά σε επίπεδο προϊόντων.
- Τι απαντάτε στην κριτική πολλών ότι η Greenpeace ενδιαφέρεται περισσότερο να τρομοκρατήσει τους πολίτες κινδυνολογώντας, παρά να ενημερώσει σωστά ώστε να ασκηθούν πιέσεις;
- Η Greenpeace έχει μια βασική αρχή. Ότι υποστηρίζει το τεκμηριώνει με επιστημονικά δεδομένα. Δεν είναι δικά μας, ακριβώς για να μην μας αμφισβητήσει κανείς. Όσα στοιχεία χρησιμοποιούμε για την Ελλάδα, είναι από τον ΟΗΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να μην πει κάποιος ότι κινδυνολογούμε με ανακριβή νούμερα.
Ο πιο κακός ο μαθητής...
Πρωτοπόρα αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η χώρα μας, όσον αφορά στην ασυνέπεια απέναντι σε δεσμεύσεις της στην Ε.Ε. σχετικά με το περιβάλλον. Από τις 141 συνολικά χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα φαίνεται να είναι η μοναδική που εκτιμήθηκε ως ανεπαρκής να συμμετέχει στο σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και στο «Χρηματιστήριο Ρύπων», όπως αυτό προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Την αρχή έκανε η αρμόδια επιτροπή συμμόρφωσης της συνθήκης-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία έκρινε ότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της. Ακολούθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να ενεργοποιήσει σύντομα την προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, με επικεφαλής τον Έλληνα επίτροπο, Σταύρο Δήμα.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατηγορείται για μη εφαρμογή της απόφασης 280/2004 του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ενσωματώνει στην κοινοτική νομοθεσία το Πρωτόκολλο του Κιότο μέσω της εισαγωγής μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκπόνηση, σε ετήσια βάση και σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, κοινοτικής απογραφής των αερίων που συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς και τη σύνταξη έκθεσης, τις οποίες δημοσιεύει πριν από τις 28 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια τις υποβάλλει στην αρμόδια γραμματεία συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών πριν από τις 15 Απριλίου κάθε έτους.
Η Κομισιόν έχει ήδη θεσπίσει από τον Ιούνιο του 2006 κοινοτικό σύστημα απογραφής με βάση το οποίο αξιολογείται η ακρίβεια, η συνέπεια, η πληρότητα και η επικαιρότητα των αντίστοιχων εθνικών απογραφών. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις στην Κομισιόν σχετικά με τις εκπομπές αερίων (ανάμεσα στα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου) για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο, προβλέπει τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα. Οι μηχανισμοί αυτοί δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών, που υλοποιούν στο εξωτερικό.
Με βάση τα παραπάνω ανεγείρονται ανησυχίες για τις συνέπειες του αποκλεισμού της Ελλάδας από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων (το λεγόμενο Spot Market) και εάν αυτό θα επηρεάσει ενδεχομένως και το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε., υποσκάπτοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του. Επίσης δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ε.Ε. , συνήθως πρωτοστατούσα στο περιβαλλοντικό κίνημα, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης ενός κράτους μέλους της με τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής του ΟΗΕ, Ραούλ Εστράδα, πρόκειται για μια «κίτρινη κάρτα» προς την Ελλάδα χωρίς να τίθεται προς το παρόν ζήτημα απομάκρυνσής της από το Πρωτόκολλο. Η οριστική απόφαση θα διατυπωθεί σε τρεις μήνες και ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι η χώρα μας θα έχει επιτύχει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες διόρθωσης του συστήματος καταγραφής των ρύπων.
Αισιόδοξος ακούγεται και ο Σταύρος Δήμας σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της υιοθέτησης της κοινοτικής νομοθεσίας περί περιβάλλοντος από το εθνικό μας δίκαιο. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τη μεταφορά και την ενσωμάτωση του κοινοτικού περιβαλλοντικού κεκτημένου στην εσωτερική έννομη τάξη. Επιβεβαιώθηκε όμως κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή το μεγάλο πρόβλημα είναι η ορθή εφαρμογή. Εκεί θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας.»
Καθησυχαστικό εμφανίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα μας, σε αντίθεση με πλήθος δημοσιευμάτων δεν τέθηκε εκτός Πρωτοκόλλου του Κιότο, ούτε και σταμάτησε ποτέ η καταγραφή των εκπομπών της καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα καταδικαστικής απόφασης από την Επιτροπή Συμμόρφωσης. Υπενθυμίζει δε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού στόχου σε σύγκριση μάλιστα με άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Βεβαιώνει ότι το προσωρινό καθεστώς «μη συμμόρφωσης» αφορά μία παράμετρο του Πρωτοκόλλου (τους ευέλικτους μηχανισμούς) και δεν έχει πρακτική επίπτωση για τη χώρα σε αυτήν τη φάση. Παρ’όλα τα πυρά που δέχεται τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και ο ίδιος ο Υπουργός, Γιώργος Σουφλιάς, η απάντηση που δίνεται από πλευράς τους είναι ότι το σύστημα απογραφής των ρύπων έχει αναβαθμιστεί και η επάρκειά του θα αποδειχτεί και ύστερα από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε μερικούς μήνες στην Ελλάδα.
"Πράσινη" Tv: Η οικολογία στους δέκτες μας...;;
Αναφερόμενοι στην τηλεόραση, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε λόγο για κακής ή αμφισβητούμενης ποιότητας προγράμματα, που επιδιώκουν τον κιτρινισμό, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλών δεικτών θεαματικότητας. Να που όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Λιγοστές μεν, υπαρκτές δε, για αυτό και αξίζει τον κόπο να τους αποδώσουμε ότι τους αναλογεί.
Πρώτα και κύρια, η μακροβιότερη οικολογική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, η «Φωτόσφαιρα», της Χαράς Φράγκου, η οποία προβάλλεται εδώ και 14 χρόνια από την κρατική τηλεόραση, έχει αφιερώσει το νέο κύκλο επεισοδίων της στο περιβάλλον και την αλληλεπίδραση του ανθρώπινου παράγοντα με αυτό. Η εκπομπή φροντίζει, κάθε Δευτέρα απόγευμα, να δίνει τηλεοπτικό βήμα σε όλους εκείνους που αποκλείονται από τις υπόλοιπες, καθαρά εμπορικής φύσεως εκπομπές, τους φορείς και τα άτομα δηλαδή που ασχολούνται ένθερμα με τη φύση και το περιβάλλον και προσδοκούν σε μία βελτίωση της ποιότητας του οικοσυστήματος.
Εν συνεχεία, η εκπομπή οικολογικής συνείδησης «Εξάντας», του Γιώργου Αυγερόπουλου, βραβευμένη πολλάκις σε διεθνή φεστιβάλ για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει να αφυπνίσει το κοινό γύρω από τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής, συνεχίζει και φέτος ακάθεκτη το έργο της.
Επιστρέφοντας στην κρατική τηλεόραση, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εκπομπή «Green Team», η οποία μόλις φέτος άνοιξε αυλαία με οικοδέσποινα την Ρίκα Βαγιάννη. Η θεματική του προγράμματος αυτού, το οποίο προβάλλεται τρεις φορές την εβδομάδα, είναι αμιγώς οικολογική, καθώς φροντίζει να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα που πλήττουν τη φύση, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και παροτρύνοντας τους τηλεθεατές να υιοθετήσουν μια φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινή συμπεριφορά.
Το Μεγάλο Κανάλι με τη σειρά του, αν και δεν περιλαμβάνει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα, κάποια αμιγώς οικολογικής φύσεως τηλεοπτική εκπομπή, στηρίζει και φέτος την «Εμπόλεμη Ζώνη», του Σωτήρη Δανέζη, η οποία έχει ως τώρα αφιερώσει αρκετές από τις εκπομπές της στην ενημέρωση για το περιβάλλον και τις οικολογικές καταστροφές.
Το Star Channel, κινούμενο σε κάπως διαφορετικά επίπεδα, διαφημίζει ήδη τη νέα του καμπάνια με σλόγκαν «Σκέψου φυσικά…Star φυσικά!», όπου διάσημα πρόσωπα της τηλεόρασης θα παρελαύνουν, ενδιαμέσου των προβαλλόμενων εκπομπών, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, μεταδίδοντάς μας μηνύματα που αφορούν στην ανακύκλωση, την προστασία των δασών κτλ.
Ο ΑΝΤ1, τέλος, μεταδίδει καθημερινά την πεντάλεπτη εκπομπή της Μαρί Κυριακού, «Με αγάπη» η οποία προσφάτως βραβεύτηκε για την κοινωνική της ευαισθησία. Σημαντικό μέρος των μέχρι τώρα προβεβλημένων επεισοδίων αφορούσε στην οικολογία, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς αυτή.
Όπως ήδη θα παρατηρήσατε, μέσα στο χαοτικό τηλεοπτικό φάσμα που βομβαρδίζει τις οθόνες μας καθημερινά, οι εκπομπές με οικολογική συνείδηση είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, αφού το περιβάλλον, αν και ασθενεί, αν και αργοσβήνει, είναι τις περισσότερες φορές σιωπηλό.. Χωρίς εκρήξεις, αίματα, βομβαρδισμούς και σπαραξικάρδιες κραυγές… Πώς λοιπόν τα δελτία ειδήσεων να το συμπεριλάβουν μέσα στη θεατρικότητα και τη δραματοποίηση που τους χαρακτηρίζει, ώστε να αιχμαλωτίσουν, στο μέσο λεπτό, την προσοχή του τηλεθεατή; Φτάσαμε στο σημείο, να ευχαριστούμε που κάποιοι έχουν τη συνείδηση να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, να εξυμνούμε τις εξαιρέσεις, σε έναν κανόνα τον οποίο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβαίνει, καθώς πρόκειται για την προστασία της φύσης, για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη…
Καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, το περιβάλλον έχει γίνει πλέον μόδα, ύστερα μάλιστα και από την ανακοίνωση σύστασης, το 2009, υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Τύπος, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις. Ας ευχηθούμε, παρόλα αυτά, όλες αυτές οι κινήσεις, να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό και να μην είναι «για τα μάτια του κόσμου.» Γιατί το περιβάλλον μας, δε στερείται παρήγορων και ενθαρρυντικών λόγων, αλλά σιωπηλών πλην έμπρακτων έργων. Όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι παρά «προφάσεις εν αμαρτίαις».